Over pakjes en pakjesautomaten

De federale regering heeft de postwet verstrengd, zodat de bestaande pakjesautomaten, bijvoorbeeld van bpost, voortaan kunnen gebruikt worden door alle pakjesbedrijven.
De spelers op de pakjesmarkt zullen gemakkelijker verplicht kunnen worden om hun toestellen open te stellen voor andere firma’s.

Akkoord dat dit bijdraagt tot de duurzaamheid in plaats van dat alle pakjes aan huis afgeleverd worden, zeker in grotere steden.
Tenminste indien de pakjes dan niet met de auto afgehaald worden.

Net daarom wil vice-eerste minister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter (Groen) ook het aantal pakjesautomaten uitbreiden. (1)

Ik vind het een goede zaak dat de bedrijven verplicht zullen worden om elkaars pakjesautomaten te gebruiken, maar ik ben er minder voorstander van om ze stelselmatig uit te breiden.
Blijkbaar heeft de politiek zich neergelegd bij ‘de pakjeseconomie’ ten nadele van de traditionele en de lokale middenstand.
Er is blijkbaar nog niet genoeg leegstand in de stedelijke kernen
.

Om dan nog niet te spreken over de talrijke inbreuken tegen de arbeidswetgeving, die regelmatig vastgesteld worden bij die betrokken firma’s. (2)

Is onze samenleving nu zo geëvolueerd dat we onmiddellijk alles moeten hebben wat we kopen? Trouwens, ga naar de winkel, daar kan het rechtstreeks meegenomen worden. En is het er niet, dan wordt het voor u besteld.
Dat is goed voor het klimaat, de omgeving, de leefbaarheid van gemeenten en steden, de lokale middenstanders en de plaatselijke tewerkstelling.
Ik ken al een aantal reacties: een grotere keuze en het is goedkoper op internet. Wel dan moet de overheid dat reguleren in plaats van ‘de pakjeseconomie’.

Ik betreur dat er tot nu toe nog eens geen echt grondig en globaal debat is gevoerd over e-commerce en internetverkoop met alle positieve en vooral negatieve gevolgen.
Ik vond de uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette - om te choqueren - nog zo slecht niet: “Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels”. (3)

 

Tags: