Gert Stas nieuwe fractieleider sp.a Sint-Truiden

Filip en Gert

Dat is de titel van een bijdrage op de website van Het Laatste Nieuws van donderdag 27 december 2018. (1)

“Zoals op alle maatschappelijke terreinen moet er ook, en misschien vooral in de politiek, regelmatig aflossing van de wacht zijn. De politiek moet in een democratie immers dé afspiegeling van de maatschappij zijn”, zegt gemeente- en provincieraadslid Ludwig Vandenhove.

“Iedereen heeft haar/zijn stijl.
Filip was hard, maar rechtlijnig. En voor mij is inhoud één zaak en de manier waarop iets gezegd wordt een andere, maar velen kunnen dat onderscheid niet maken.
Ik wil Filip van harte bedanken voor de afgelopen 6 jaar. Het was een ondankbare taak om als eerste fractieleider in de oppositie te fungeren na 18 jaar beleid.

Het is nu aan Gert.
Ik wens hem veel succes
.

En zeggen dat ik na de verkiezingen van oktober 1988 mijn politieke carrière begonnen ben als fractieleider in de Sint-Truidense gemeenteraad...”.
Hieronder vindt u het artikel.

Gert Stas nieuwe fractieleider sp.a Sint-Truiden

Gert Stas (44) wordt vanaf volgende maand de nieuwe fractieleider van sp.a in de Truiense gemeenteraad. Hij volgt de ervaren Filip Moers (58) op.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober ging sp.a van negen naar tien verkozenen. Zo werd de partij samen met CD&V de grootste fractie in Sint-Truiden. Deel uitmaken van het bestuur zat er evenwel niet in.

Gert Stas behaalde zelf ook een sterke individuele score. “Het is duidelijk dat vele Truienaars andere prioriteiten hebben dan het huidige en weldra uitgebreide stadsbestuur”, zegt hij. “We willen dan ook de hand reiken om, met onze ervaring en nieuwe ideeën, het leven van de Truienaars te verbeteren. Anderzijds zullen we er niet voor terugdeinzen om hard oppositie te voeren wanneer de situatie daar om vraagt. Ons criterium voor het beleid zal altijd zijn: hoe wordt onze stad hier leefbaarder door?”

Stas is historicus en psycholoog, en zetelt al sinds 2013 in de gemeenteraad. Hij is vooral gekend om zijn kennis inzake duurzame stadsontwikkeling, jeugd- en beleidszaken. “Maar ik leer nog altijd enorm veel bij van mijn voorganger Filip Moers”, klinkt het. “Hij is een wandelende studiedienst. Ik hoop dat we hem nog lang aan onze zijde mogen hebben.” En dat zit voorlopig wel snor. “Ik wil de nieuwe generatie in de komende zes jaar wel nog verder op pad helpen”, zegt Moers. “Maar dan roept mijn pensioen. (lacht)”

Of de relatief jonge Stas nu ook baas wordt binnen de partij, valt nog af te wachten. De nog altijd populaire ‘ouwe rot’ Ludwig Vandenhove blijft immers ook op post in de hoogste rangen van de Truiense sp.a.