11 juli: nog eens op het Brusselse stadhuis

“11 juli 2023: Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Het is traditie dat het Vlaams Parlement dan een officiële viering organiseert in het Brusselse stadhuis, Grote Markt 1.

Ik ben er een aantal keren naartoe geweest in mijn lange politieke carrière, maar nu was het al een aantal jaren geleden. En vermits het misschien de laatste keer is dat ik nog kon gaan - volgend jaar zijn er nieuwe Europese, federale en Vlaamse verkiezingen - was ik er. Je krijgt immers niet zo vaak de gelegenheid om aanwezig te zijn bij een ontvangst in het historische stadhuis van Brussel.
Niet dat ik de Vlaamse feestdag erg bijzonder vind, maar het is een belangrijk netwerkmoment en je kan er heel wat huidige en ex-politieke collega’s en andere personen uit het Vlaamse maatschappelijk leven ontmoeten.

Voor het overige is het traditioneel: een welkomstwoord van de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS), de 11juli-toespraak van de voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA), een muzikale omlijsting met dit jaar onder andere Gunther Neefs en een receptie.

In de meeste toespraken naar aanleiding van 11 juli ging het weer over meer autonomie voor Vlaanderen en een eventuele nieuwe staatshervorming. Maar mij kunnen ze daarvan niet overtuigen.
Ik blijf pleiten voor een éénvoudiger en meer transparante staatsstructuur, waarin de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten meer en beter zouden samenwerken. Kortom, geef mij maar een goed functionerend samenwerkingsfederalisme.”