Zwerfvuil: pak de producenten meer aan!

"De Vlaamse regering wil de producenten van zwerfvuil minder laten betalen. (1)
Gevolg: een hogere factuur voor de gemeenten, lees de belastingbetaler, voor de opruiming van het zwerfvuil", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

"Net het omgekeerde zou moeten gebeuren.
Blijkbaar is het motto van de Vlaamse regering van N-VA-cd&v-Open Vld: vooral de private sector niet (meer) laten betalen.

Hetzelfde geldt voor heel de problematiek van het statiegeld. (1) Ook daar blijft de Vlaamse regering maar treuzelen. Nochtans kan dat een belangrijke (deel)oplossing zijn voor het probleem van het zwerfvuil en het sluikstorten.

Voor Vlaanderen kost het opruimen van zwerfvuil om en bij de 115 miljoen euro.
Kosten, waarvan het grootste gedeelte bij de gemeenten terechtkomt. Onder andere de installatie en het ledigen van de vuilbakken en het opruimen van de oppervlakte errond en de diverse preventieve en sensibiliserende acties.
In het nieuwe samenwerkingsakkoord tussen de producenten en de Vlaamse overheid wordt het bedrag dat toebedeeld wordt aan de gemeenten serieus verminderd: van 97,7 miljoen euro per jaar tot 62,8 miljoen euro jaarlijks.

Dit is echt geen ernstige aanpak van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
Blijkbaar is dit eigen aan deze Vlaamse regering. Toch vooral de privésector niet aanpakken.

Ik doe een oproep dat de diverse Vlaamse gemeenten en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hiertegen fors reageren om deze beslissing alsnog terug te schroeven en aan te passen."