Winst maken op kap van bejaarden: foei!

“Hoe dikwijls hebben VOORUIT en ikzelf dat al niet gezegd in het Vlaams Parlement?”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Nu zijn er de problemen bij de nv’s Curamant - inmiddels failliet -, Patrivelm en Triamant in Velm (Sint-Truiden).

‘Inwoners serviceflats aan hun lot overgelaten’,  ‘mensonwaardige en levensbedreigende omstandigheden’, ‘geen eten meer voorzien’, ‘personen, die op de noodknop duwden, werden urenlang niet geholpen’, ‘zich bewust onttrokken van de standaardkwaliteitscontroles’: enkele citaten uit de pers. (1) En wie moet nu opdraaien voor de opvang van die personen? Juist, de overheid, de belastingbetalers. Dus de lusten voor de private sector, de lasten voor de overheid.

Het is het zoveelste commerciële woonzorgcentrum in Vlaanderen dat de laatste maanden in opspraak komt. Daarom heb ik samen met een aantal VOORUIT-collega’s al in februari van dit jaar een resolutie ingediend in het Vlaams Parlement om die commerciële rustoorden aan banden te leggen. Maar ze werd weggestemd door de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid.

Wanneer gaan de ogen van de Vlaamse regering eindelijk open gaan?
Als VOORUIT dringen wij aan op een versterking van de inspectiediensten, zowel qua zorg, als financieel. Bovendien moeten commerciële uitbatingen in de verzorgingssector in Vlaanderen zo snel mogelijk uitgefaseerd worden, lees verboden worden.
Winsten maken en zelfs frauderen op kap van senioren en patiënten mag niet langer mogelijk zijn. Nu blijkt immers dat er binnen die commerciële woonzorgcentra interne transfers opgezet worden om winst en kapitaal uit individuele voorzieningen te halen. Bijgevolg winst maken op de verhuur van de gebouwen ten nadele van de verzorging en de opvang.
Het moet gedaan zijn met die verschillende structuren: de diverse functies moeten in één juridische organisatie ondergebracht worden.

Het is goed dat de Eerstelijnszone Haspengouw en de stad Sint-Truiden klacht zullen indienen tegen de verantwoordelijken van de verschillende nv‘s.
Best is dat andere andere eerstelijnszones en gemeenten waar zich vestigingen bevinden hetzelfde zouden doen.
Het kan het dossier alleen maar verzwaren.

Als VOORUIT maken wij er een strijdpunt van bij de Vlaamse verkiezingen volgend jaar om de commerciële woonzorgcentra op termijn te laten verdwijnen.
Welzijn moet een zaak worden van uitsluitend de overheid en de non-profitsector
.

Hopelijk komt alles goed voor de bejaarden en de patiënten. En worden vooral de schuldigen - dat zijn ze! - streng gestraft!”