Wij houden ook ons woord!
“Net zoals Natuurpunt houden wij ons woord met betrekking tot het vakantiepark Ter Hills in Dilsen-Stokkem”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove namens sp.a Limburg (1) (2).
De Limburgse Socialisten zeggen dit naar aanleiding van een verklaring van Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman van Groen, die zich ineens verzet tegen de bouw van het vakantiepark.
“Het gaat ons, buiten het natuurgegeven, eveneens om het aspect tewerkstelling, ook al is die minder als oorspronkelijk toegezegd (230 directe banen).
Het Maasland kan die input van hoofdzakelijk laaggeschoolde werklozen goed gebruiken bij de verdere economische ontwikkeling van de regio”, zegt Ludwig Vandenhove.
Wij hebben in dit dossier het volste vertrouwen in de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM).
We gaan ervan uit dat zij betrouwbare partners heeft voor de realisatie en de uitbating.
Hetzelfde geldt voor het kappen van de bomen en de boscompensatie: dat dat pas gebeurt als heel het dossier rond is en dat heel de compensatie gebeurt (meer bomen planten dan er gekapt worden; 63,4 hectare tegenover 28,9 hectare).
“En als professoren beweren dat met compenserende maatregelen rekening moet gehouden worden met de leeftijd van de bossen en de bomen zijn wij het daarmee eens. Maar dan moet het decreet gewijzigd worden en wij willen daar als sp.a aan meewerken in het Vlaams parlement.
Het gaat niet op om dit argument te gebruiken in een concreet dossier dat al is beslist”, aldus Ludwig Vandenhove.
Hieronder vindt u het persbericht dat namens sp.a Limburg, sp.a Maasmechelen en sp.a Dilsen-Stokkem werd uitgestuurd.
Terhillsbos: sp.a verkiest overleg boven groen populisme
“Net zoals Natuurpunt houden wij ons woord met betrekking tot het vakantiepark Ter Hills in Dilsen-Stokkem”, zeggen Koen Sleypen, Daan Deckers en Ludwig Vandenhove namens sp.a Dilsen-Stokkem, sp.a Maasmechelen en sp.a Limburg. De Limburgse Socialisten zeggen dit naar aanleiding van een verklaring van Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman van Groen, die zich ineens verzet tegen de bouw van het vakantiepark.
“De plannen zijn er al vele jaren en zijn bevestigd in het Strategisch Actieplan van Limburg (SALK).
De te kappen bossen worden ruimschoots gecompenseerd, meer bepaald 2,5 keer meer dan wettelijk verplicht”, zegt Limburgs gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. “4,8 ha wordt op de site zelf gecompenseerd, het andere deel, 19,6 ha, wordt op diverse terreinen in Vlaanderen aangeplant. Het gaat hierbij om een globaal dossier, waarin eveneens het Nationaal Park Hoge Kempen betrokken is. Vanuit het Nationaal Park Hoge Kempen en de vzw Regionaal Landschap Landschap Kempen en Maasland volgen wij het dossier en de gemaakte afspraken strikt op.”
Koen Sleypen, schepen in Dilsen-Stokkem: “Wij hebben in dit dossier het volste vertrouwen in de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM). Het is dankzij hun opzet dat 220ha industriegebied in één hand terecht is gekomen voor ontwikkeling en dat er daardoor 100ha natuurwaarde is bijgekomen. We gaan ervan uit dat LRM betrouwbare partners heeft voor de realisatie en de uitbating van het vakantiepark.”
“Groen verkiest in deze pre-electorale periode duidelijk populisme boven oplossingen voor de problemen die het Maasland rijk is. Want dit is natuurlijk ook een tewerkstellingsproject dat straks meer dan 200 jobs in het Maasland zal opleveren. Jobs die broodnodig zijn als je weet dat in Maasmechelen de werkloosheid rond de 11% ligt. Ik hoor jammer genoeg niet op welke constructieve manier Groen deze jobs dan wel wil compenseren?”, zegt Daan Deckers, lijsttrekker voor sp.a in Maasmechelen.
“Met betrekking tot de wandelwegen lopen er nog gesprekken tussen de partners”, zegt Ludwig Vandenhove. “Ook hier streven we naar een compromis.”
“Voor ons blijft dit een goed dossier, waarin ecologie en economie elkaar kunnen vinden”, besluit Koen Sleypen.
Zie ook Eerste stap uitbreiding Nationaal Park Hoge Kempen op deze website
(1)Dit is winst voor de natuur, Het Belang van Limburg, 19-03-2018, p. 4.
(2)Eco-populisme, Het belang van Limburg, 19-03-2018, p.2.
Foto: sp.a Limburg