Wetenschappers en vrijwilligers samen!
Op dinsdag 27 augustus 2013 werd aan de hoofdpoort van het Nationaal Park in Maasmechelen Ecotron+ voorgesteld.
Het gaat om een hoogtechnologisch veldonderzoekscentrum, waarmee de Universiteit Hasselt (U Hasselt) aan klimaatonderzoek wil doen.
De locatie wordt de hoofdpoort van het Nationaal Park Hoge Kempen, Zetellaan in Maasmechelen, en als alles volgens planning verloopt, is de opening voorzien eind 2014.
De Vlaamse Regering maakt via de Herculesstichting 3,2 miljoen EUR vrij voor 12 Ecotrons. In deze Ecotrons (klimaatkamers) – die samen een oppervlakte van 1.000 m2 bestrijken – wordt de invloed van klimaatwijzigingen op de biodiversiteit wetenschappelijk onderzocht.
De Ecotrons vormen een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het ‘Field Research Centre’ van de Universiteit Hasselt.
Het veldonderzoekscentrum – het eerste in Vlaanderen – zal (internationale) studenten en onderzoekers de gelegenheid bieden om theoretische inzichten in domeinen als biodiversiteit, ecologie, (bio)geografie, geologie en ecotoxicologie aan de praktijk te toetsen.
Ecotron+ is het resultaat ban een partnerschap van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de Universiteit Hasselt, de researchgroep Plant and Vegetation Ecology van de Universiteit Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
“Deze Ecotron+ wordt voor wetenschappers wat het Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) wordt voor de vele vrijwilligers, onder andere in het kader van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA).
Een goede samenwerking tussen beide instanties moet Limburg nog meer op de kaart zetten qua biodiversiteit en klimaatneutraliteit.”, zegt bevoegd gedeputeerde en voorzitter van Regionaal Landschap Kempen en Maasland Ludwig Vandenhove.
Zie ook Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) hotspot voor ‘citizen science’ in Limburg! van 01-06-2013 en Startmoment Connecterra van 03-0