Werkstraffen: een alternatief voor de gevangenis

“Er worden de laatste jaren steeds vaker alternatieve straffen, waaronder werkstraffen, uitgesproken door de rechtbanken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “In 2022 waren er bijvoorbeeld 5500 nieuwe dossiers (zijn de laatste beschikbare cijfers).

Wat mij betreft een goede zaak, tenminste als het niet moet dienen om het tekort aan plaatsen in de gevangenissen op te vangen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Iemand, die feiten pleegt, die een opsluiting in de gevangenis rechtvaardigen, moet daar ook effectief naartoe.

Een gevangenisplaats kost veel geld aan de maatschappij. Bovendien is het steeds moeilijker om vergunningen los te krijgen voor nieuwe gevangenissen, omdat niemand ze graag in haar/zijn omgeving of buurt heeft.

Een gevangenis maakt iemand, die criminele feiten gepleegd heeft, zeker als het over lichtere misdrijven gaat, niet altijd beter voor de samenleving.
Sommigen komen als het ware slechter uit de gevangenis dan dat ze erin gegaan zijn. Daarom vind ik alternatieve straffen in het algemeen en werkstraffen in het bijzonder een goede mogelijkheid.

Maar hoe zit dat in Vlaanderen?
Over welke aantallen gaat het?
Is er voldoende interesse vanuit het maatschappelijke veld en (lokale) overheden om werkstraffen te organiseren?

Etc.

Voor alle duidelijkheid: het opleggen van de aard van een straf gebeurt door de rechtbanken (is federale bevoegdheid), het organiseren ervan gebeurt door de gemeenschappen, in ons geval Vlaanderen.

Ik stelde een schriftelijke vraag aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA).”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Zuhal Demir.




___