Werken aan visvijver in provinciaal domein Nieuwenhoven starten

Op woensdag 8 oktober 2014 beginnen de werken aan de visvijver in het provinciaal domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden.
Tijdens een persconferentie op vrijdag 3 oktober 2014 zijn de plannen officieel voorgesteld.

Bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove: "Het aantal toegekende werkdagen bedraagt 30. Geïnteresseerden kunnen opnieuw vissen vanaf 1 april 2015.

Bij het ontwerp is naar een goed evenwicht gezocht tussen natuur en de vissers.
Mijn goede kameraad en voormalig gemeenteraadslid in Sint-Truiden Gaby Cuypers heeft mij hier, samen met een aantal ander hengelaars, goed mee geholpen."

Hieronder vindt u de perstekst. 

Werken aan de visvijver van Nieuwenhoven gaan eindelijk van start!

De visvijver van Nieuwenhoven gaat al lang mee. In de 10de eeuw kreeg de abdij van Sint-Truiden het bos van Nieuwenhoven als schenking. De monniken ontgonnen het bos, bouwden een kasteel met hoeve en de daarbij horende visvijvers. Op een kaart van 1697 staat de vijver aangeduid met als naam Kanten Weyer.
Om versnippering en bebouwing door verkaveling door privéhanden van dit unieke Haspengouwse boscomplex te voorkomen, kocht de provincie Limburg het domein in 1972 met als doel natuurbehoud, educatie en passieve recreatie.

Onder impuls van gedeputeerde Ludwig Vandenhove worden de visvijver en de educatieve vijver van het provinciaal domein Nieuwenhoven nu heringericht.

De bedoeling was om de herinrichtingswerken eind vorig jaar te realiseren, maar omdat de bouwvergunning op zich liet wachten, waardoor de werken de vooropgestelde einddatum (maart 2014) niet zouden halen, werd de aanvangsdatum uitgesteld tot oktober 2014.
De herinrichtingswerken dienen sowieso te  gebeuren buiten het visseizoen (ieder jaar tussen 1 april en 31 oktober), een periode waarin ook de educatieve projecten geprogrammeerd worden
”, verduidelijkt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Waarom zijn deze werken noodzakelijk en wat houden ze in?
De oevers zijn aan het afkalven omdat de beschoeiing versleten is. Er komt een duurzame oeverversteviging uit schanskorven en stortsteen. Deze kunnen dan ook dienst doen als vissteigers. De oever en de dijk tussen de educatieve en de visvijver wordt golvend heraangelegd om een natuurlijker zicht te creëren.

De in-en uitloop van de vijvers werken niet meer waardoor de vijver moeilijk op peil te houden is. Bij  langdurige droogteperiodes moeten de vijvers via een grondwaterwinning gevoed worden met grondwater, hetgeen niet duurzaam is. Daarom worden de overlopen hersteld en wordt er een extra toevoer van water uit de Kelsbeek voorzien.

Het zuurstofgehalte in de visvijver is in de zomer vaak te laag. Daarom komt er een plantenzone met zuurstofplanten. Die kan dan ook als kraamkamer dienen voor jonge vissen. Het zuurstofrijke water van de educatieve vijver zal overlopen naar de visvijver, nu is dit andersom.

De rietvegetatie vormt zowel in de visvijver als in de educatieve vijver een probleem. Het riet bemoeilijkt de educatieve werking en is hinderlijk voor de vissteiger voor personen met een handicap. Deze zones worden uitgediept zodat rietgroei hier vermeden wordt.

In de educatieve vijver zijn de houten vlonders versleten. Deze worden vervangen door duurzame schanskorven met planken uit gerecycleerde kunststof. Het houten brugje over de Kelsbeek wordt eveneens vervangen.

Een aantal lorken wordt gerooid en vervangen door zwarte els, haagbeuk, iep en linde.

Het huidige visbestand krijgt in nauw overleg met vissenwerkgroep van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een nieuwe bestemming, en zal vervangen worden door een nieuw bestand inheemse vis zoals blankvoorn, rietvoorn, snoek, kroeskarper, zeelt en baars.

In principe gaan de herinrichtingswerken van start op woensdag 8 oktober 2014 - de eerste 5 werkdagen zijn gepland voor het leegpompen en het afvissen van de vijver - en nemen ze een 2-tal maanden in beslag. Buiten onvoorziene omstandigheden, meerwerken en weerverletdagen, zouden de werken begin december 2014 beëindigd moeten zijn”, aldus Ludwig Vandenhove.

Vissers kunnen vanaf 1 april 2014 tot en met 31 oktober 2014 - mits aankoop van een visticket aan de balie van het bezoekerscentrum - met hengels zonder weerhaken, opnieuw in de vernieuwde visvijver van het domein Nieuwenhoven terecht, dagelijks tussen 6 uur en 20 uur of tussen zonsopgang en -ondergang. Gevangen vis moet teruggezet worden.

Kinderen tot 12 jaar mogen gratis vissen met één hengel als ze vergezeld zijn van één van de ouders, grootouders of voogd die een geldig visverlof (ticket vanaf 1 euro of visabonnement vanaf 12 euro) hebben.

Aan de educatieve vijver kan je aan de slag met een koffer voor vijverbiotoopstudie, die gratis in het bezoekerscentrum te ontlenen is.  Hierin zit al het nodige om leven in en rond het water te ontdekken zoals een schepnet, zoekkaarten, een loep, enz.

Het bezoekerscentrum van het domein Nieuwenhoven is geopend van 1 april tot en met 31 oktober op maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 17 uur. In het weekend en op feestdagen kan je er van 10 uur tot 18 uur terecht en in de maand oktober van 10 uur tot 17 uur.
Het domein is vrij toegankelijk.

Buiten het tijdelijke ongemak - als gevolg van de werken - hoopt gedeputeerde Ludwig Vandenhove dat bezoekers, toeristen, sportievelingen, scholen en families met kinderen, na de herinrichting van de vijver, opnieuw de rust op het domein Nieuwenhoven vinden.

 

Zie onder andere Vijver Nieuwenhoven krijgt opknapbeurt en inheemse vissen. Het Belang van Limburg, Het Belang van Sint-Truiden, 10-10-2014, p. 5.

Zie ook Nieuw dak voor cafetaria Nieuwenhoven van 03-02-2014 op deze website.