Weg met de kernenergie!

“Als sp.a-er betreur ik dat de huidige regering teruggekomen is op de beslissing qua kernuitstap, die de paarse regering in 2002 genomen heeft.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.

“Het getuigt van een totaal gebrek aan (beleids)visie op lange termijn op het vlak van energie.”

 

“Wij hebben hier als sp.a al verscheidene malen, op verschillende plaatsen en onder diverse vormen op gereageerd, maar het editoriaal van de directeur van Greenpeace België wil ik u zeker niet onthouden.
Het verwoordt op een voortreffelijke manier mijn persoonlijke visie hieromtrent: ik zou het niet beter kunnen zeggen en/of schrijven!”, zegt
Ludwig Vandenhove.

 

 

“Heel dit dossier heeft zelfs een lokaal tintje.
Door opnieuw te kiezen voor kernenergie kan de (toekomstige) rentabiliteit van investeringen in windenergie ernstig in het gedrang komen (zie passage over Duitsland in het editoriaal).”, zegt
Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere ook de tekst ‘Geen wind mal(k)en of verkopen!’ op deze website.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale tekst van het voorwoord.

 

 

Wij willen geen kernenergie

 

 

Het laatste halfjaar stond alles in het teken van energie. Terwijl wij onze aandacht richtten op Kopenhagen, zette België dit najaar het langer openhouden van de kerncentrales op de agenda van de begrotingsonderhandelingen.
Er zijn weinig onderwerpen zo omstreden als kernenergie.
Vaak zeggen mensen ons: "Jullie leveren schitterend werk bij Greenpeace, maar in verband met kernenergie zouden jullie toch eens moeten evolueren, vooral ook met het oog op de dreigende klimaatverandering". Dergelijke meningen worden natuurlijk nog versterkt door de massale campagne van het Nucleair Forum, dat over een even hoog jaarbudget beschikt als ons kantoor (!).
Moeten we echt 'evolueren' op het vlak van kernenergie? Wij denken van niet. Laten we hier even vergeten dat de nucleaire technologie - in het begin voor militaire toepassingen - de geschiedenis van onze organisatie heeft bepaald. Laten we niet te lang stilstaan bij de bekende argumenten van de tegenstanders van kernenergie, of het nu gaat om de veiligheidsrisico's of om de problemen met het kernafval. Die argumenten zijn bekend. Maar laten we niet vergeten dat het probleem van de nucleaire veiligheid een permanente dreiging blijft die nooit volledig te controleren valt, zeker niet in een vrijgemaakte energiemarkt waar de druk op de kosten aanzet tot het werken met onderaannemers, die misschien minder eisen stellen op het vlak van veiligheid.
Wat het kernafval betreft, is het debat hierover nog brandend actueel en zal het nog vele jaren woeden. De levensduur van radioactief afval maakt dat toekomstige generaties opgezadeld zitten met deze enorm schadelijke erfenis die ze niet kunnen weigeren.
Die problemen zijn er dus nog altijd. Maar intussen toont allerhande nieuw onderzoek telkens opnieuw aan dat kerncentrales - die voortdurend moeten draaien - niet te verzoenen zijn met hernieuwbare energie. In Duitsland is het bijvoorbeeld al gebeurd dat windmolens moesten worden stilgelegd omdat het net verzadigd was met stroom uit kernenergie. Bovendien valt kernenergie, die gedoemd is om gecentraliseerd te worden geproduceerd, ook niet te verzoenen met een toekomstige energievoorziening die voor iedereen gedecentraliseerd moet zijn. En ten slotte is kernenergie gebaseerd op een brandstof, uranium, die niet onbeperkt voorradig is (en die wordt gewonnen in mensonwaardige omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in Congo).
Het risico is groot dat er na deze centrales ook nog andere langer open zullen blijven en dat vanuit de bezorgdheid voor de strijd tegen de klimaatverandering de nucleaire industrie opnieuw veel terrein zal kunnen veroveren.
Greenpeace meent dat het mogelijk is op tegelijk af te stappen van kernenergie en ons land op weg te zetten naar een economie  die voldoet aan de eisen van Kopenhagen. Ons scenaio heet de energie[R]evolutie (Energy[R]evolutie, EREC-Greenpeace, oktober 2008).
Maar misschien hebben de politici daar geen oren naar.

 

 

Michel Genet
directeur Greenpeace België

 

 

Als lid van Greenpeace zou ik iedereen willen oproepen mijn voorbeeld te volgen.
Alle informatie vindt u op www.greenpeace.be.