Wanneer een Sociale Kruidenier in Sint-Truiden?

“De armoedecijfers blijven hoog, ook in Sint-Truiden. En dat ondanks de inspanningen van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) en talrijke vrijwilligersorganisaties, zoals Sint-Vincentius, vzw Team Hope of Enchanté vzw en/of private personen”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Een stad van de omvang van Sint-Truiden moet de ambitie hebben om een Sociale Kruidenier uit de grond te stampen.

Een Sociale Kruidenier staat voor het aanbieden van kwaliteitsvoeding en gezonde basisproducten voor wie het financieel moeilijk heeft.
Het is een buurtwinkel met kwalitatieve producten aan sterk verminderde prijzen.
Het vormt een aanvulling op de noodhulp, die nu al geboden wordt, onder andere via de vrijwilligersorganisaties.

Waar Sociale Kruideniers bestaan in Vlaanderen en in Limburg zijn het eveneens ontmoetingsplaatsen in het kader van de armoedebestrijding.
In de winkels vinden mensen een luisterend oor, een goed gesprek en eventueel bijkomende hulp. Bovendien bieden ze arbeidstrajecten aan in de vorm van vrijwilligerswerk, sociale tewerkstelling, werkervaringsprojecten en initiatieven in het kader van de armoedebestrijding.

Een Sociale Kruidenier kan een goede aanvulling zijn op de talrijke buurtrestaurants, die in diverse buurten en dorpen van Sint-Truiden bestaan.

Het OCMW zou rond de tafel moeten gaan zitten met alle betrokken verenigingen, die actief zijn rond de armoedeproblematiek en een aantal andere sociale organisaties. Zo kan nagegaan worden wie wil meewerken en kan er nagedacht worden over een concreet en financieel haalbaar model.

Haspengouw en Sint-Truiden zijn niet voor niets de fruitstreek bij uitstek in België en Vlaanderen. De fruitsector kan bijgevolg een belangrijke partner zijn met betrekking tot zo een project.

Ik besef dat de stadskas van Sint-Truiden meer dan leeg is, maar net in zo een periode moet het stads- en OCMW-bestuur echte beleidsprioriteiten leggen.
Is er een belangrijker aandachtspunt dan elke inwoner voldoende en gezond voedsel aan te bieden?

Waar wacht de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid op?”