Vrijwilligerswerk kan niet genoeg ondersteund worden

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Op dinsdag 30 mei 2023 stond het vrijwilligerswerk centraal in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie“, aldus Ludwig Vandenhove.
“Reden: de behandeling van het ontwerp van decreet over het gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid.

Vrijwilligerswerk is een essentieel onderdeel van onze samenleving.
In sommige situaties kan vrijwilligerswerk zelfs een opstap zijn naar de normale arbeidsmarkt. 
In de regeerperiode 2014-2019 werd beslist om het vrijwilligersbeleid op Vlaams niveau meer gecoördineerd aan te pakken, over alle sectoren waarbinnen organisaties vrijwilligers in hun werking inschakelen, heen.
De bedoeling van dit ontwerp van decreet is om de beleidsoverschrijdende aanpak te verankeren.
Hoe?
-Door een betere coördinatie tussen de diverse beleidsdomeinen.
-Door de subsidiëring en de versterking van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (VSVW).
-Door overleg en dialoog met het Europese, federale en lokale niveau.

Via een gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid kan er een rechtsgrond geboden worden, waarbinnen in Vlaanderen het vrijwilligerswerk kan gedijen en structureel kan verbeterd worden.
Het is de veruiterlijking van de erkenning en waardering voor het vrijwilligerswerk in alle facetten en bevordert de sociale cohesie en het engagement van burgers.

Ik deed een tussenkomst namens VOORUIT en stelde een aantal vragen:
-de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) heeft een negatief advies gegeven.
Voor ons als VOORUIT is dat een belangrijk signaal;
-in feite is dit decreet een gemiste kans om tot een echt gecoördineerd vrijwilligersbeleid te komen.
De verankering van de VSVW is positief, maar is te beperkt om van een gecoördineerde aanpak te spreken;
-in dezelfde zin is er de beperkte budgettaire ambitie, waardoor de concrete impact van het beleid moeilijk in te schatten, valt;
-tot eind 2017 speelden de provincies een belangrijke rol in het vrijwilligerswerk en zij deden dat goed.
Vlaanderen heeft die bevoegdheid weggenomen bij de provincies als onderdeel van de toekomstige afschaffing van dat bestuursniveau.
Wij betreuren dat als VOORUIT;
-het is goed dat de kabinetsleden geschrapt zijn uit de lijst van personen, die van rechtswege toegang hebben tot de verwerkte persoonsgegevens;
-de concrete aanleiding voor dit ontwerp van decreet is de noodzaak voor een nieuwe solide decretale basis voor een intersectoraal steunpunt voor vrijwilligerswerk ten gevolge van de heroriëntatie van het Participatiedecreet.
Als VOORUIT zijn wij tegen de afschaffing van dit Participatiedecreet, omdat er geen andere incentives komen voor participatie aan cultuuractiviteiten bij moeilijk bereikbare doelgroepen, zoals 65-plussers, kortgeschoolden en inwoners van kleinere gemeenten.
Wij vinden als Socialisten dat iedereen gelijke toegang moet krijgen tot cultuur en vrije tijd en dat hiertoe een specifiek beleid nodig is;
-de titel van het decreet dekt geenszins de lading.
Het decreet is zeer beperkt, eerder vaag en drukt geen duidelijke ambitie uit. Daarom volgen wij de kritiek van de SARC;
-het ontwerp van decreet haalt terecht de grote complexiteit aan van het vrijwilligersbeleid door de versnippering over de diverse beleidsniveaus. Maar er worden geen duidelijke handvaten aangereikt om deze spanning daadwerkelijk aan te pakken.

Gezien de vele onduidelijkheden en de onvoldoende antwoorden op mijn vragen heb ik mij namens VOORUIT onthouden bij de stemming.”