VOORUIT Sint-Truiden krijgt gelijk

“Tijdens de Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-raad in Sint-Truiden van maandag 19 juni 2023 is er unaniem ingestemd met het toepassen van het REMI-systeem voor het berekenen van 'het bestaansminimum'”, zegt OCMW- en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Beter laat dan nooit.
Het is een voorstel dat VOORUIT tot tweemaal toe, zelfs via een bijkomend agendapunt, gedaan heeft en toen werd het telkens weggestemd.

REMI is een online tool, die ontwikkeld is door de Thomas More Hogeschool en die op maat van elk gezin kan vaststellen in welke mate het gezinsinkomen toereikend is om menswaardig te kunnen leven.
Er worden uniforme criteria aangereikt om leefsituaties te beoordelen in functie van de menselijke waardigheid en op maat van elke cliënt.
De federale regering wil alle Belgische OCMW’s stimuleren om de tool binnen de dagelijkse werking te implementeren en voorziet in een subsidiëring van de aankoop van de licentie, van de opleidingskosten en van de steunen, die uitgekeerd worden door het gebruik ervan.

Opvallend: de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid heeft ons tijdens de gemeenteraad nog in twee andere dossiers gevolgd waar wij blijven op aandringen.
Enerzijds is er opdracht gegeven aan een externe firma via een raamcontract van de Vlaamse overheid om de stadsfinanciën eens door te lichten en de dienst financiën bij te staan, anderzijds blijft de stad Sint-Truiden blijkbaar geïnteresseerd om het domein Terbiest aan te kopen.
Zouden ze – eindelijk - het licht gezien hebben?”