VOORUIT Limburg wil provincie behouden

“VOORUIT Limburg blijft bij zijn standpunt: de provincies moeten blijven bestaan”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

We zijn er vanuit Limburg in geslaagd om de afschaffing van de provincies uit het partijprogramma voor de Vlaamse verkiezingen van zondag 9 juni 2024 te halen.
Wie haalt het in zijn hoofd om dat erin te plaatsen?

De volgende stap is nu dat we er proberen voor te zorgen om de afschaffing van de provincies niet te laten opnemen in het komende Vlaams regeerprogramma. 
Tenminste als we als VOORUIT uitgenodigd worden om deel te nemen aan de onderhandelingen. En wat zullen de andere partijen doen?

Sentiment vanuit Limburg? Ja, maar er zijn ook objectieve argumenten om te pleiten voor het behoud van de provincie Limburg.

Wij hebben in Limburg niet echt een stad, waar alles om draait, zoals Antwerpen of Gent. 
Bij ons vervult de provincie die rol.
Jarenlang heeft de provincie Limburg budgettair gecompenseerd wat we te weinig kregen (en nog steeds krijgen!) van Vlaanderen voor een aantal beleidsdomeinen (bijvoorbeeld cultuur).
Nog steeds ontvangen we op heel wat vlakken niet wat ons in feite toekomt.

De provincie Limburg kan nog de rol van bindmiddel spelen tussen de diverse politieke partijen in Limburg, zodat er met één stem in Brussel gesproken wordt.
Ik heb de tijd nog gekend dat de drie traditionele partijen (Christendemocraten, Liberalen en Socialisten) over alle belangrijke dossiers politiek overleg pleegden om in Brussel aan één koord en in dezelfde richting te trekken.
Met de partijen, die er bijgekomen zijn, is dat vandaag misschien minder evident, maar we moeten daar blijven naar streven.
Laat ze in de parlementen maar zeggen “de Limburgers” zijn weer daar.
We zouden dat nog meer moeten doen en daar speelt het provinciale niveau een belangrijke rol in.
Ik pleit er zelfs voor dat de Limburgse democratische politieke partijen over een minimum aantal essentiële dossiers nu al voor de verkiezingen van zondag 9 juni 2024 een akkoord zouden maken met de belofte dat geen enkele partij in een federale en/of Vlaamse regering zou stappen als die dossiers er niet in opgenomen zijn.

Waarom moet Vlaanderen een éénheidsworst zijn? Met de indeling in regio’s is Limburg toch ook één regio gebleven.
Waarom kan dat niet met de provincie Limburg als ze elders in Vlaanderen de provincies willen afschaffen?

Wij blijven als VOORUIT Limburg vechten voor het behoud van de provincie Limburg."

___

Tags: