Vlaamse begrotingswijziging 2020

"De voorbije weken is in de diverse commissies van het Vlaams parlement de begrotingswijziging 2020 voorgesteld.
Als lid van de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie in het Vlaams parlement volg ik deze debatten en verslagen zo goed mogelijk op", zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

In deze begrotingsaanpassing is geen rekening gehouden met de gevolgen Covid-19. Wel is er een begrotingsprovisie van 2,5 miljard euro om de gezondheids- en de economische crisis aan te pakken.

De politieke tussenkomsten rond de begrotingswijziging zijn gebeurd door sp.a fractieleidster Hannelore Goeman.
Ludwig Vandenhove stelde een aantal inhoudelijke vragen bij de begrotingsaanpassing van minister van Justitie Zuhal Demir in de betrokken commissie.
Opmerkelijk: voor de begrotingsaanpassing bij het 'Algemeen Beleid' van minister-president Jan Jambon was er geen enkele vraag of bemerking.

"Ik vind de extra opvangcapaciteit van slachtoffers van intrafamiliaal geweld in een private hotelketen tijdens de Corona-crisis geen slechte zaak", zegt Ludwig Vandenhove.
"Het is misschien het onderzoeken waard om deze piste verder te bewandelen na Corona. Het kan immers een stuk anoniemer zijn dan de traditionele opvangtehuizen.

De aanwerving van een aantal extra casusregisseurs vind ik prima.
Op die manier kan er naast de slachtoffers aandacht gaan naar de daders. Maar hierbij wordt voor mij nog maar eens bevestigd dat een Vlaamse minister van Justitie sterk afhankelijk is van de werking van lokale politiezones.
In sommige lokale politiezones is er veel aandacht voor intrafamiliaal geweld, in andere veel minder of niet.
Het wijst voor mij nog maar eens op het relatief belang van deze Vlaamse bevoegdheid van Justitie.

Het is ook een goede zaak dat er meer aandacht gaat naar de verdere digitalisering en personeelsondersteuning van de bestuurscolleges."