Strijd tegen invasieve woekerplanten

In Noord-Limburg is er een succesvol project rond de bestrijding van invasieve woekerplanten, waarbij heel wat partners samenwerken.
Op vrijdag 7 juni 2013 bracht gedeputeerde en voorzitter van het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) Ludwig Vandenhove er een werkbezoek.

Hieronder vindt u de perstekst.

Samenwerken rond de bestrijding van invasieve woekerplanten

Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Watering De Dommelvallei en het Limburgs Steunpunt voor Rurale Ontwikkeling binden de strijd aan tegen woekerende en invasieve plantensoorten. Invasieve planten groeien zo explosief en snel dat ze onze inheemse planten en dieren verdringen. Ze kunnen lokaal voor problemen zorgen. Zo kunnen oevers van beken erosiegevoelig en instabiel worden door dichte vegetaties van reuzenbalsemien.

Samen met de gemeenten Peer, Bocholt, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode, Hamont-Achel en Neerpelt worden bepaalde invasieve soorten zo veel mogelijk gebiedsdekkend bestreden. De focus ligt op reuzenbalsemien en Amerikaanse vogelkers. Dit project krijgt de steun van LEADER Kempen en Maasland en de provincie Limburg.

Bestrijding van reuzenbalsemien
Langs de waterlopen in Hechtel-Eksel en Peer zorgt reuzenbalsemien voor flink wat problemen. Deze eenjarige plant groeit explosief op oevers van waterlopen en vormt een dicht scherm waardoor andere planten verdwijnen. Bij vorst sterft de plant met wortels en al af, waardoor de oevers kaal achterblijven en regen en wind vrij spel krijgen. Eddy Kesters van Watering Dommelvallei: “De gevolgen zijn nefast: de grond spoelt weg en de oevers kalven af. Herstel van oevers kan hoge kosten met zich meebrengen. Watering de Dommelvallei bestrijdt de reuzenbalsemien al enige jaren door intensief te maaien en dat loont. In de bovenloop van de Dommel, een gebied van 3500 ha met 115  km beken en grachten en 27 ha percelen waar de reuzenbalsemien massaal voorkwam, is de plant onder controle.”

Een halt aan Amerikaanse vogelkers
In de zes deelnemende gemeenten worden in eerste instantie de gemeentelijke houtkanten aangepakt. Maar ook aangrenzende houtkanten in privébezit worden meegenomen. Amerikaanse vogelkers volledig uitroeien in dergelijk gebied is echter onrealistisch, daarom is het doel om deze soort zo veel mogelijk onder controle te krijgen. Verschillende behandelingsmethoden worden gehanteerd, zoals sproei-, stobben-, hak- of ringbehandeling. Nieuw is dat we zaadbomen staande laat sterven zonder ze onmiddellijk te verwijderen. Hierdoor wordt de bodem niet verstoord en komt er minder licht op de bodem  waardoor de kans kleiner wordt dat er opnieuw zaden gaan kiemen. Benny Van Gansewinkel van Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling (LISRO) “De werken worden uitgevoerd door landbouwers. Op deze manier werken landbouwers mee aan de verbetering van de kwaliteit van de houtkanten, die zo typisch zijn voor deze streek.

Gedeputeerde voor Natuur en Waterlopen Ludwig Vandenhove maakt de balans op: “Dit jaar zal de Amerikaanse vogelkers in meer dan 50 km houtkanten bestreden worden. In de gemeente Bocholt zijn er nu al 75 km houtkanten vrij van Amerikaanse vogelkers. In 2014 worden de werken verder gezet over nog tientallen kilometers houtkanten en bossen. Na de bestrijdingswerken zullen er opnieuw inheemse bomen en struiken met label ‘Plant Van Hier’ aangeplant worden. Na verloop van tijd kan er brand- of energiehout uit de houtkanten geoogst worden en op dat moment worden de dode bomen mee verwijderd. Binnen enkele jaren kan men in Noord-Limburg genieten van een landschap met houtkanten met een gezonde streekeigen soortensamenstelling waar tal van vogels, vlinders en zoogdieren in kunnen vertoeven.

Zie onder andere Verenigingen strijden samen tegen woekerplanten, Het Nieuwsblad, 8 juni 2013, p.40; Strijd tegen woekerende exotische planten in Dommelvallei, Het Laatste Nieuws, 8 juni 2013, p.42; Natuurbeheerders binden strijd aan met hinderlijke exoten, Het Belang van Limburg, 8 juni 2013, p.22.

Zie ook Plant van Hier van 5 februari 2013 en Groene warmte uit ons landschap van 24 februari 2014 op deze website.

Tags: