SPOTS november 2009 in de brievenbus!

Deze dagen valt SPOTS, het periodieke tijdschrift van sp.a Sint-Truiden, weer in de brievenbus.


Naast een aantal Vlaamse en Limburgse dossiers, wordt er vooral aandacht besteed aan Sint-Truidense politieke items.

Het hoofdartikel heeft het over de unieke, maar vooral voor de Truienaars onaangename politieke situatie, waarbij de sp.a de meerderheid uitmaakt in het college van burgemeester en schepenen, maar in feite (en in de gemeenteraad!) in de oppositie zit. Ook is er aandacht voor de perikelen rond de voormalige Belgacom-site met vooral gevolgen voor het nieuwe jeugdhuis en een nieuwe stadsfeestzaal.

Hieronder vindt u de integrale tekst van het hoofdartikel.

Gewoon verder besturen!

“Dat is althans wat wij proberen te doen”, zeggen sp.a-fractieleider
Marleen Thijs/> en sp.a-schepenen en burgemeester
Els Sneijers/>,
Johnny Vangrieken/>,
Filip Moers/> en
Ludwig Vandenhove/>.

De politieke omstandigheden in Sint-Truiden zijn nochtans niet éénvoudig.
In feite zitten we als sp.a in de oppositie, ondanks het bestuursakkoord en het feit dat we 3 schepenen (na nieuwjaar zelfs 4) en de burgemeester leveren.
Een onuitgegeven situatie, die ongetwijfeld een interessant onderwerp is voor een thesis voor  studenten politieke en sociale wetenschappen, maar niet interessant is voor de Truienaar.

Als sp.a-verkozenen trachten we maximaal ons programma van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 (wat wij de kiezer beloofd hebben) waar te maken, zijn we bezig met de oplossing van alle mogelijke kleine problemen waar de Truienaar wakker van ligt en zijn we op zoveel mogelijk activiteiten en initiatieven aanwezig.

In meer en meer dossiers wordt het duidelijk dat CD&V en Open VLD het steeds weer op een akkoord gooien.
Het ergste hiervan is dat er heel wat dossiers blijven liggen waar zij zogezegd ‘betere plannen’ mee hebben (bijvoorbeeld het nieuw bejaardentehuis, de nieuwe stadsfeestzaal en het jeugdhuis aan het station in de voormalige Belgacomsite, een globaal mobiliteitsplan voor Sint-Truiden, etc.). Inderdaad, plannen, maar concrete realisaties is iets anders!
Wat een contrast met de vorige twee legislaturen toen er beslist werd. “Geen beslissing is vaak ook een slechte beslissing”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove/>.

Dit akkoord tussen CD&V en Open VLD blijkt nog duidelijker uit de manier waarop de CD&V zich als het ware laat gijzelen door Open VLD rond dossiers, die echt in hun beleidslijn liggen.
Enkele recente voorbeelden: het nieuw bejaardentehuis, een verwarmingspremie voor kansarmen, de uitbreiding van de buitenschoolse kinderopvang, complete miskenning van de integratiedienst, etc. Kortom, één voor één sociale dossiers op mensenmaat en betaalbaar voor de Truienaar!
Voor dit gijzelen door een kleine partij als de Open VLD in Sint-Truiden (7 verkozenen, maar in de praktijk meestal slechts 5) betaalt de CD&V een hoge prijs.

En dan spreken we nog niet over geplande privatiseringen, die Open VLD-schepen
Roland Duchatelet/> telkens weer aankondigt, zoals de huisvuilophaling, het jeugdcentrum de Tochtgenoot, het onderhoudspersoneel, etc.
Hetzelfde geldt voor blinde besparingen op het personeel (bijvoorbeeld het niet-vervangen van zieke of gepensioneerde personeelsleden in uitvoerende diensten, zoals de groendienst of de dienst onderhoud van het openbaar domein).
Puur neo-liberalisme, privatiseren om te privatiseren, wat met betaalbare en goede dienstverlening aan de burger, nochtans de hoofdtaak van een gemeente, niets te maken heeft.

Uit al die dossiers blijkt dat privatiseren zeker niet goedkoper is en de rechtstreekse tewerkstelling bij de stad afneemt, juist nu een lokale overheid gezien de economische crisis iets meer zou moeten doen.

De sp.a in Sint-Truiden heeft van niemand lessen te ontvangen hoe een stad zo zuinig mogelijk op maat van de mensen moet bestuurd worden.
Het recente verleden sedert 1995 (blijkbaar wordt er snel vergeten welke stad we toen geërfd hebben, ook financieel!) bewijst dat.
Op ons kan u blijven rekenen, ook in moeilijke omstandigheden!     

Wie geen exemplaar van SPOTS in de brievenbus gehad heeft, kan dit aanvragen via een mail naar burgemeester@sint-truiden.be. Bemerkingen en/of suggesties op artikels in SPOTS kunnen eveneens via burgemeester@sint-truiden.be

Zie onder andere ook de tekst “Een globaal armoedeplan voor Sint-Truiden!” en  sp.a zorgt voor werk in Sint-Truiden!” op deze website.