Sluipverkeer op plattelandswegen: vooral een kwestie van mentaliteit!

De Vlaamse regering stelt een draaiboek ter beschikking van gemeenten/steden om het sluikverkeer tegen te gaan op plattelandsgemeenten.

Allemaal goed en wel en het is positief dat de Vlaamse overheid gemeenten en steden suggesties wil aanreiken, maar sluipverkeer, trouwens niet enkel op plattelandswegen, is vooral een gevolg van het gegeven dat weggebruikers, in dit geval automobilisten, zich steeds minder en minder aan de verkeersregels houden.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

“Technische ingrepen zijn een hulpmiddel, maar het is vooral de mentaliteit van de burger, die moet wijzigen.
Burgers moeten opnieuw meer respect voor regels en reglementen en voor elkaar gaan opbrengen, ook in het verkeer. Hoe dikwijls wordt bijvoorbeeld tegenwoordig niet een verbodsbord genegeerd, zoals ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ of zelfs éénrichtingsverkeer.

 

 

En dit is typisch voor bepaalde beslissingen van de Vlaamse regering: de bevolking de indruk geven dat ze iets opgelost hebben en vooral de burger niet op haar/zijn plichten en/of verantwoordelijkheden wijzen, want dat komt onsympathiek over. Nochtans is dit ook de taak van de politiek.

Hierover heeft Radio 2 Limburg op dinsdag 2 augustus 2011 een interview met Ludwig Vandenhove uitgezonden.

 

Zie onder andere de tekst ‘Dossier Brandhoutstraat: Beslissen is de boodschap!’ van vrijdag 15 juli 2011 op deze website.