Sikhtempel: de waarheid!

“Ook in verband met de bouw van de sikhtempel heeft de waarheid haar rechten”, zegt voormalig burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden.

Waarover gaat het?
Naar aanleiding van de bouwaanvraag voor een nieuw gebedshuis aan de Diestersteenweg in Sint-Truiden wordt gesuggereerd dat de vorige bestuursmeerderheid de zoektocht voor een mogelijke nieuwe locatie in  de plaats van Halmaal zou tegengewerkt hebben.

Avtar Singh Bains van de vzw Giurdwara Sangiat Sabib Belgium van de tempel in Halmaal zegt in Het Belang van Limburg van woensdag 3 februari 2016 onder andere het volgende: "Als men ons niet zolang politiek aan het lijntje gehouden had waren er nu geen drie tempels in drie gemeenten maar één waar de hele gemeenschap in verenigd was.
Ik ben blij dat er eindelijk een einde komt aan de onrust van de bewoners uit de buurt van de tempel in Halmaal. Maar we zijn teleurgesteld in het vorige beleid. Door de jarenlange loze beloften zijn wij nu gesplitst in drie groepen waarvan in Hoepertingen, Alken en Halmaal. De bouw van de tempel wordt betaald door alle leden van de gemeenschap en niet enkel die van Halmaal."

“Dit is compleet onterecht”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Misschien is hij te jong en kent hij heel de geschiedenis niet.

De sikhgemeenschap heeft altijd voor alles en nog wat kunnen rekenen op het vorige beleid.
Bovendien hebben wij samen met de verschillende verantwoordelijken van de sikhgemeenschap doorheen de jaren (wisselt nog al eens!) diverse pogingen ondernomen om een nieuwe huisvesting te vinden voor het gebedshuis in Halmaal.
De diverse locaties, die onderzocht zijn, zouden ons te ver leiden.
Het grote probleem, buiten de stedenbouwkundige voorwaarden, was telkens dat de sikhgemeenschap zelf onder elkaar niet akkoord geraakte over een nieuwe vestigingsplaats.
Om dan nog niet te spreken over de mogelijke huisvesting langs de Naamsesteenweg in het begin van de jaren 2 000 toen de stad er alles aan gedaan heeft om qua ruimtelijke ordening alles in orde te brengen.
Daar waren zelf heel gedetailleerde plannen over.
Er is toen heel wat geld rond gehaald dat achteraf blijkbaar zoek geraakt is met een gerechtelijke kwestie als gevolg.

En nog dit: het vorige beleid bestond 12 jaar uit Open Vld-sp.a en 6 jaar uit CD&V-Open Vld-sp.a.
Dat vergeet Avtar blijkbaar ook.”   

Zie onder andere Sikhs-feest van 28-10-2014 en OPEN Grote Markt in Sint-Truiden! van 18-11-2010 op deze website.