Samenwerkingsakkoorden slachtofferhulp geactualiseerd

In een gezamenlijke zitting van de Commissies voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding en voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie van dinsdag 6 februari 2024 kwamen twee ontwerpen van decreet aan bod rond slachtofferhulp.

“Een goede zaak, want er kan niet genoeg aandacht zijn voor slachtoffers in de meest brede betekenis van het woord”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Het gaat om de volgende decreten:
-Ontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake slachtofferhulp. 
-Ontwerp van decreet tot instemming met het samenwerkingsakkoord van 22 november 2023 tussen de Federale Staat, de Franse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie inzake slachtofferzorg voor het tweetalig Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De vorige decreten dateren uit 1998, dus zeker tijd dat er een aanpassing gebeurt.
Er wordt omschreven hoe de verschillende diensten, die bepaalde taken opnemen naar slachtoffers toe, best samenwerken. Tevens wordt er rekening gehouden met de bevoegdheidsoverdracht van de dienst slachtofferonthaal van de justitiehuizen in het kader van de zesde staatshervorming. Bovendien wordt het slachtoffer zoveel mogelijk centraal geplaatst in de afspraken tussen de diverse instanties. Daarnaast legt het akkoord minimumvereisten op inzake de opleiding van het betrokken personeel en begeleiding van slachtoffers.

Ik stelde een aantal vragen aan viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) en aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
-Het samenwerkingsmodel is ambitieus.
Hoe zal dit in de praktijk gerealiseerd worden? Zijn er voldoende garanties, zodat het samenwerkingsakkoord niet enkel op papier bestaat?
Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) van de Vlaamse gemeenschap vraagt terecht dat de Vlaamse commissie Slachtofferhulp voldoende toezicht zou houden op het werk van de arrondissementele raden.
Ik sluit mij daar volmondig mee aan.
-Het College van procureurs-generaal zegt dat het voeren van een éénvormig en coherent slachtofferbeleid bemoeilijkt wordt door de drie verschillende samenwerkingsakkoorden met soms andere accenten en structuren.
Hoe zal ervoor gezorgd worden dat de rechten van het slachtoffer en slachtofferzorg maximaal gegarandeerd worden voor iedereen, waar zij of hij ook woont?
-Er wordt al jaren gesproken over één ‘Huis van het slachtoffer’ met de dienstverlening van slachtofferhulp en slachtofferonthaal onder één dak.
Hierover staat niets in de ontwerpdecreten. 
Is het de bedoeling om te evolueren naar zo een huis?

Ik heb namens VOORUIT voor beide decreten gestemd. Trouwens, twee mooie voorbeelden van samenwerkingsfederalisme, waar ik een grote voorstander van ben.”
___