Rode Kruis Sint-Truiden bestaat 140 jaar!

Het Rode Kruis Sint-Truiden bestaat 140 jaar: een reden om feest te vieren!


Tijdens een sfeervolle academische zitting in de academiezaal op zondag 10 oktober 2010 werd deze unieke gebeurtenis herdacht.

Naar aanleiding van deze verjaardag is er een boek gepubliceerd van auteur Jack Naus, ‘supervrijwilliger’ bij het Rode Kruis van Sint-Truiden.

“Ik ben vaak aangesproken voor heel wat kleine en grote problemen bij de uiteindelijke totstandkoming van deze publicatie (voor het eerst in 2005!), maar ik was altijd ter beschikking als ‘burgervader’, want de talrijke vrijwilligers van het Rode Kruis zijn ook altijd en in alle omstandigheden paraat.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Ik ben blij dat ik het eerste exemplaar van het boek symbolisch heb mogen overhandigen aan de auteur.”

De Sint-Truidense erfgoedcel heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze publicatie.

Hieronder vindt u het integrale voorwoord van schepen van erfgoed
Els Sneijers/> en burgemeester Ludwig Vandenhove van dit boek.

Beste lezers

Een vereniging, die 140 jaar bestaat, is zeldzaam, zelfs in een stad zoals Sint-Truiden met een lange geschiedenis en een bloeiend verenigingsleven.
Als het dan gaat om het Rode Kruis, dat er steeds is in heel de wereld met vrijwilligers om personen in nood bij te staan, is dat nog des te unieker.

In 2005 sprak de heer Jos Ruymen, ondervoorzitter van de Rode Kruisafdeling Sint-Truiden, burgemeester Ludwig Vandenhove aan met het gegeven dat de heer Jack Naus, secretaris van de Rode Kruisafdeling Sint-Truiden en vrijwilliger bij de hulpdienst, plannen had om de geschiedenis van de afdeling te schrijven.
Ludwig Vandenhove bracht hen in contact met bibliothecaris Willem Driesen en al snel bleek dat de eerste activiteiten teruggaan tot 1870, veel vroeger dan oorspronkelijk gedacht.

Van bij het begin heeft burgemeester Ludwig Vandenhove alle medewerking toegezegd voor dit project en het is dan ook niet meer dan logisch dat de erfgoedcel mee de coördinatie en de financiering ervan op zich nam.

De werking van het Rode Kruis is actueler dan ooit zowel internationaal, als dichter bij ons en in onze stad Sint-Truiden zelf.

Internationaal zijn er spijtig genoeg bijna permanent crisissituaties (aardbevingen, overstromingen, etc.) en oorlogstoestanden waar op het Rode Kruis gerekend wordt.

Plaatselijk kunnen wij steeds op het Rode Kruis een beroep doen voor hun aanwezigheid op allerlei activiteiten en evenementen voor het geval er iets zou gebeuren. Maar er zijn ook andere samenwerkingsverbanden, zoals cursussen Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) voor personeelsleden van de stad Sint-Truiden en voor de talrijke jobstudenten, die mee instaan voor de verschillende jeugdvakantiewerkingen en bij het project ‘hartveilig Sint-Truiden’, waarbij inmiddels al 11 Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) geïnstalleerd zijn op publieke plaatsen in Sint-Truiden.
Sint-Truiden is daarmee de Vlaamse stad met het meeste AED’s.

Als stadsbestuur van Sint-Truiden ondersteunen wij de werking van de Rode Kruisafdeling actief op diverse manieren.

De doelstelling van het Rode Kruis, maar vooral de talrijke vrijwilligers rechtvaardigen dit.
Zonder volledig te zijn een kleine opsomming van de steun van de stad Sint-Truiden: financiële tussenkomst bij de aankoop van de ziekenwagen, die bij de gewestelijke brandweer Sint-Truiden ondergebracht is, jaarlijkse financiële tussenkomst in de huur van de lokalen en de jaarlijkse officiële huldiging van de bloed- en plasmagevers en het aanbieden van een klein geschenk onder de vorm van een boekenbon. Ook zijn wij partners bij het opzetten van initiatieven naar aanleiding van bepaalde spijtige gebeurtenissen in de wereld, zoals een fakkeltocht en een geldinzameling naar aanleiding van de tsunami in de Indische Oceaan begin 2005 en een benefietactie naar aanleiding van de aardbeving in Haïti in januari 2010.

Beste lezer, u merkt het, de Rode Kruisafdeling en de stad Sint-Truiden zijn structurele partners en zo hoort het ook.

Tot slot past het dat wij al die medewerkers, die zich gedurende 140 jaar belangeloos ingezet hebben en dat vandaag nog doen, van harte bedanken, net zoals iedereen, die bijgedragen heeft aan de totstandkoming van deze publicatie.

Els Sneijers
/>schepen van erfgoed                                                                          

Ludwig Vandenhove
burgemeester

De publicatie kost 25,00 EUR en is vanaf 11 oktober 2010 te koop bij Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt 44, 3800 Sint-Truiden.
Indien je meer wil weten over dit boek, contacteer dan de heer Peter Deltour, gsm 0475-62 08 56 of pr@sint-truiden.rodekruis.be.