Provincies Zelfbewust

Op zaterdag 3 december 2016 ging in het Provinciehuis in Leuven (Provincieplein) het colloquium 'Naar een duurzame toekomst ' van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) door.
Als lid van het VVP-bureau was Ludwig Vandenhove aanwezig. 

Naar aanleiding van dit colloquium is er een toekomstvisie ontwikkeld voor de provincies op basis van de bevoegdheden, die zij in de toekomst nog mogen blijven uitoefenen.
Alles is neergeschreven in een vlot leesbaar document 'Troeven op tafel. PROVINCIES ZELFBEWUST!'.

"Met dit document moeten we nu aan de slag", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
“Noem het maar een ambitienota.
Deze nota is geen eindpunt, maar een dynamisch document dat de komende maanden nog verder uitgewerkt en verfijnd zal worden.
We moeten het vooreerst overmaken aan alle democratische partijen.
Daarna moeten we het bespreken met zoveel mogelijke instanties en (middenveld)organisaties in Vlaanderen.
Tot slot moet elke provincie het concreet invullen in functie van de specifieke situaties, ook in Limburg.

De situatie is wat ze is.
De afslanking van de provincies is een feit, willen of niet, dus moeten we verder met de taken, die we nog hebben.

Maar de Vlaamse overheid moet consequent zijn.
Deze operatie en zeker de personele gevolgen ervan zijn nog niet afgerond (pas eind 2017) en sommigen spreken nu al over een nieuwe afslanking na de parlementsverkiezingen van 2019. (1) (2)
Dit is niet ernstig, dan hadden de Vlaamse regeringspartijen maar consequent moeten zijn en de provincies nu ineens afschaffen.

VVP-voorzitter Luc Lemmens vroeg in zijn slottoespraak terecht duidelijkheid van de Vlaamse regering.
Ik citeer: ‘- De beslissingen van de Vlaamse regering, vorige maand bevestigd door het Vlaams parlement, zijn wat ze zijn.
- Er is een draaiboek opgemaakt om de transitie uit te voeren en het is aan ons om deze van nabij op te volgen. Enkel zo kunnen we er over waken dat de vele waardevolle provinciale initiatieven niet het slachtoffer worden van de transitie.
- Het is ook in het belang van onze medewerkers dat we de transitie zullen begeleiden en tot een goed einde zullen moeten brengen.
- De voorbije jaren is er bij onze mensen helaas veel onzekerheid geweest. Het zal er op aankomen om er voor te zorgen dat Vlaanderen haar beloftes na komt en dat onze mensen de mogelijkheid krijgen om hun werk op een goede manier verder te zetten, zij het dan wel in een Vlaamse context.
- De gesprekken zijn gevoerd, de transitiemanagers zijn aangesteld, maar nu begint het echte werk pas. De beslissingen moeten zo snel mogelijk uitgevoerd worden.
- Laat dit dan ook een duidelijke oproep zijn aan de Vlaamse regering om eindelijk duidelijkheid te scheppen voor ons personeel en voor ons beleid en hun beloftes na te komen.
- Enkel zo zorgen we er voor dat deze bestuurlijke hervorming geen verarming betekent voor onze mensen en voor iedereen die afhangt van het provinciale beleid en de provinciale initiatieven.
- De Vlaamse regering mag haar dromen niet voor werkelijkheid nemen. Beslissen alleen is niet voldoende, ze moet haar verantwoordelijkheid nemen en haar beslissingen op een correcte manier ten uitvoer brengen.
- Wij aanvaarden het als provincies niet om het slachtoffer te worden van symboolpolitiek en zullen vanuit de VVP de Vlaamse regering op haar plichten blijven wijzen.’

Wij zullen hem als N-VA-verkozene hieraan regelmatig herinneren."

 

(1) Verplichten. De Kern door Eric Donckier. Het Belang van Limburg, 02-12-2016, p. 2.
(2) ”Lepeltje lepeltje tussen Genk en Hasselt moet kunnen”. Interview met Wim Dries. Het Belang van Limburg, HBvLPLUS, 03-12-2016, pp 8 - 10.

 

Zie www.vlaamseprovincies.be.

 

Zie ook Herverdeling bevoegdheden provincies rommeltje van 10-08-2016 op deze website.