Project ‘ARTstation’: graffiti in de stationsomgeving!

5 graffitikunstenaars (Cesa, Fwesh, Haste, Nuke en Ucon) en 1 kunstschilder hebben 6 kleurrijke, kunstzinnige werken op panelen gemaakt, die op diverse plaatsen in de stationsomgeving van Sint-Truiden ophangen.

De officiële onthulling had plaats op woensdagavond 24 november 2010.

 

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Het opzet kadert in het project ‘Het veiligste station van Vlaanderen’, waaraan heel wat partners hun medewerking verlenen en waarvan de bedoeling is de ruime stationsomgeving een positief imago te geven.

 

 

 

 

De kunstwerken zijn aangebracht aan de doorgang naar perron 1, de fietsenstalling en de loskade aan de bushalte. Trouwens, enkele jaren geleden was er ook al een graffitiproject gerealiseerd op de parking van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).
De bedoeling is dat de bezoeker/pendelaar vanuit elke invals- en/of kijkhoek één of meerdere  kleurrijke elementen waarneemt.

 

 

Dit project zorgt ervoor dat de stationsomgeving proper blijft en er geen muren meer beklad en/of besmeurd worden. Immers, in de graffitiwereld heerst een soort ‘erecode’ dat mekaars werken gerespecteerd worden.”

 

 

 

 

 

In mei 2011 wordt het project vervolledigd met nog een aantal graffitiwerken. Bij die gelegenheid wordt eveneens de brochure van de preventiedienst voor bezoekers en toeristen vernieuwd met een overzicht van alle gerealiseerde graffitiprojecten in de publieke ruimte in Sint-Truiden.
“We kunnen in Sint-Truiden spreken van een echte graffitiroute.”, zegt Ludwig Vandenhove.

Zie ook de tekst ‘Sint-Truiden komt kleurrijk uit de bus!’ van 26 juli 2006 op deze website.

 

 

Op donderdagmorgen 25 november 2010 werd ’s morgens aan alle pendelaars en bezoekers van het station een brief uitgedeeld om hen te wijzen op dit kunstproject als onderdeel van ‘Het veiligste station van Vlaanderen.’

 

 

Hierover is ook een artikel verschenen in De Standaard, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad van 26 november 2010.

 

Zie onder andere de teksten ‘Sint-Truiden als voorbeeld van (een) veilig(e)ste stationsomgeving! (Nieuws/veiligheid)’ van 3 maart 2010 en ‘Sint-Truiden werkt aan het veiligste station van Vlaanderen’ van 17 maart 2010.