Opkoopregeling voor varkens: stand van zaken

“In het kader van de Vlaamse stikstofproblematiek is er een opkoopregeling uitgewerkt voor varkenshouders, die hun activiteiten eventueel willen stopzetten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Is de opkoopregeling al dan niet een succes?

In de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams Parlement op woensdag 5 juli 2023 vond er een bespreking plaats van deze problematiek en werden er een aantal vragen rond gesteld. Ik heb er ook al eerder Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) over ondervraagd en deed nu opnieuw een tussenkomst.

De Vlaamse regering heeft 200 miljoen euro voorzien in het kader van de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS) om varkenshouders in en nabij natuurgebieden ‘uit te kopen’ als ze vrijwillig hun bedrijf stopzetten
Het zou de varkensstapel tegen 2030 moeten laten dalen met 30%.

Om de varkensstapel echt te verminderen, zullen er nog bijkomende maatregelen nodig zijn.
Zal de huidige regeling geëvalueerd worden en zullen er eventueel bijsturingen gebeuren?

Uiteindelijk is de enige oplossing om tot een duurzame landbouw in Vlaanderen te komen geld geven aan varkenshouders en eventueel nog andere branches om hun activiteiten stop te zetten.

Het gegeven van de handhaving kwam evenzeer weer ter sprake.
Voor mij blijft het simpel: er is te weinig handhaving in Vlaanderen en overtreders moeten beseffen dat er tegen hen kan opgetreden worden. En dat geldt voor alle beleidsdomeinen."

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove. (1)