Ook microplastics in de Vlaamse landbouwgrond

"Over de plasticsoep in de oceanen wordt veel gesproken. Maar over de aanwezigheid van microplastics in de grond is nog weinig bekend. En nochtans is dat ook een probleem met gevolgen voor het plantenleven en de bodemgesteldheid ", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

"Dat blijkt uit een lopend onderzoek in België, Nederland en Luxemburg (Benelux) - tot 2028 - bij de Universiteit Gent (UGent) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in het kader van het Europees project MiCoS.

Van mosselen en oesters weten we al dat zij microplastics opnemen en alzo in de voedselketen terechtkomen. Van planten, groenten en bomen weten we dat veel minder, ook al consumeren we er veel meer van.

De onderzoekers hebben gekeken naar de aard van het akkerbouwbedrijf (biologisch of niet), het gebruik van dierlijk mest en/of kunstmest, het gebruik van compost, het type van irrigatie, de afstand tot een stad en de afstand tot een industrieterrein.

Wat zijn de oorzaken?
Ten eerste is er het zwerfvuil - 'consumentenvuilnis' -dat door de landbouwers wordt ondergeploegd.
Hoe kleiner de deeltjes, hoe meer soorten bodemorganismen worden ingeslikt en hoe groter het risico.
Ten tweede zijn de landbouwers zelf verantwoordelijk voor deze vorm van vervuiling. Zo wordt er vaak plastic ingezet in de landbouw.
Ik heb hierover al een aantal parlementaire vragen gesteld.
Ten derde zijn er de zogeheten controlled release fertilizers (crf's), waardoor er microplastics in landbouwproducten terechtkomen. 
 
Uit voorlopige bevindingen blijkt dat er tot 2 000 stukjes microplastics per kilogram grond in de Vlaamse akkergronden zitten met gevolgen voor de vruchten en het bodemleven.

Akkoord dat het nog maar beperkte en voorlopige resultaten betreffen. Maar het toekomstig landbouwbeleid zal er toch rekening moeten mee houden.
Een reden temeer om meer aandacht te schenken aan het bodemgegeven, zoals ik al vaak heb aangehaald in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams Parlement.(2) En voor mij nog een argument voor mijn stelling dat de land- en tuinbouw duurzaam en milieuvriendelijk zal zijn of niet zal zijn."
___