Meer veiligheid in en rond de stations

“Ja, ik ben voor meer veiligheid in en rond de stations”, zegt gedeputeerde voor veiligheid Ludwig Vandenhove.
“Hiervoor zijn camera’s en andere technische hulpmiddelen nodig, maar vooral voldoende mensen.”

“Burgers zullen meer het openbaar vervoer gebruiken als er goede en snelle verbindingen zijn en als het betaalbare tarieven betreft.

Net het tegenovergestelde van wat de huidige federale en Vlaamse regering nu doen”, aldus Ludwig Vandenhove.

Maar ook de veiligheid op de voertuigen en/in en rond de stations zijn belangrijk.  En waar mensen aanwezig zijn, voelt iemand zich al snel een stuk (objectief en subjectief) veiliger.
Onbewaakte stations zonder personeel, ticketautomaten in plaats van loketbedienden, camera’s in plaats van beveiligingspersoneel, een vuile omgeving met zwerfvuil, etc. zijn geen promotie voor het openbaar vervoer.
In 2009, toen ik burgemeester was, was Sint-Truiden de eerste Belgische stad, die een integraal veiligheidsplan met vele partners uitwerkte rond de stationsomgeving.
Achteraf hebben heel wat gemeenten dit voorbeeld gevolgd.

Er moet aan de reizigers gedacht worden, maar ook aan het personeel.”

Samen met de Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD)-Spoor Limburg ijvert Ludwig Vandenhove voor meer veiligheidspersoneel rond de Limburgse stations.
Op dinsdag 5 augustus 2014 trok hij samen met Stefan’t Jolyn en Jos Digneffe naar de bevoegde diensten van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (NMBS) in Brussel.

Hieronder vindt u een artikel dat op woensdag 12 november 2014 in Het Belang van Limburg verscheen.   

 

Zie ook Onderzoek naar cameragebruik in het veiligheidsgebeuren: mijn stelling bevestigd! van 02-07-2013, Camera’s. En mensen? van 14-01-2013 en Sint-Truiden werkt aan het veiligste station van Vlaanderen  van 17-03-2010 op deze website.