Malafide dierenhandelaars screenen met Artificiële Intelligentie (AI)?

“Er bestaan spijtig genoeg heel wat onbetrouwbare dierenhandelaars”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“De beide Brusselse universiteiten ‘Université libre de Bruxelles’ (ULB) en ‘Vrije Universiteit Brussel’ (VUB) hebben een AI-tool ontwikkeld  waarmee ze kunnen uitmaken of advertenties op het internet over de verkoop van huisdieren al dan niet te maken hebben met illegale handel in dieren.

Mij lijkt dat een interessant systeem.
Enkele cijfers: sinds januari 2022 zijn er in het Brussels gewest om en bij de 33 500 advertenties gescreend.
Actueel worden er per dag om en bij de 200 advertenties doorgelicht.

Ik vind dat Vlaanderen ook gebruik zou moeten maken van deze aanpak of van een gelijkaardig systeem.
Het zou een aanvulling zijn op andere initiatieven, die Vlaanderen neemt om de zogeheten broodfok zoveel mogelijk op te sporen en ertegen op te treden. En wat mij betreft, mag op dat vlak zeker nog een tandje - of een paar tanden - bijgestoken worden.

Die zogeheten broodfok is een groot probleem.
Personen en gezinnen kopen vaak een hond in het commerciële circuit, die uiteindelijk niet bij hen past. En zo komen die dieren (te) snel in de dierenasielen terecht.

Deze AI-tool kan een goed middel zijn om malafide handelaars op te sporen. Maar dan moet er daarna ook consequent tegen opgetreden worden door (strenge) vervolgingen en straffen. 

Ik zal viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand  Ben Weyts (N-VA) ondervragen wat hij vindt van dat systeem en of hij overweegt om het ook in Vlaanderen toe te passen.” 
___