Ludwig Vandenhove op de 2de plaats voor het Vlaams parlement

Het provinciaal bestuur van sp.a Limburg heeft op dinsdag 15 januari 2019 in Genk (zaal De Ontdekking, Stadsplein 3) de modellijsten voor de federale en Vlaamse verkiezingen van zondag 26 mei 2019 goedgekeurd.

"Enorm dankbaar dat ik al zoveel jaren het vertrouwen krijg van de partij", zegt gemeente- en provincieraadslid Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het artikel uit Het Belang van Limburg van woensdag 16 januari 2019 (pagina 9).

Sp.a heeft modellijsten klaar

Peter Vanvelthoven stopt

Het provinciaal bestuur van sp.a-Limburg heeft gisteravond met 77 procent van de stemmen de modellijsten voor de federale en Vlaamse verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Peter Vanvelthoven (56, foto) staat daar niet op want hij zegt de politiek “om persoonlijke redenen” in mei vaarwel.

Zoals eerder al aangekondigd trekt het Genkse Kamerlid Meryame Kitir de Kamerlijst. Peter Vanvelthoven werd op twee verwacht, maar zorgde gisteravond voor de grote verrassing. Nadat hij in oktober naast de burgemeesterssjerp greep in Lommel, kondigde hij zijn politiek afscheid aan. “Bij dezen wil ik meteen mijn grote waardering uiten voor het werk dat Peter al die tijd heeft verricht”, zegt provinciaal voorzitter Alain Yzermans.

Na Jo Vandeurzen (CD&V) en Jan Peumans (N-VA) is Vanvelthoven het derde Limburgse boegbeeld dat de politiek in mei vaarwel zegt. Zijn afscheid is meteen ook het einde van de dynastie-Vanvelthoven in de politiek. Naast gedeputeerde, Vlaams Parlementslid, Kamerlid, staatssectretaris en minister was het boegbeeld elf jaar burgemeester van Lommel.

Door zijn afscheid krijgt de jonge ex-schepen Kris Verduyckt uit Lommel plaats twee op de Kamerlijst. Een sp.a’er uit Beringen komt op drie. Burgemeester Patrick Lismont van Gingelom wordt lijstduwer en zijn collega Bert Moyaers van Herk-de-Stad eerste opvolger.

Vlaams Parlement

Burgemeester Els Robeyns van Wellen trekt zoals eerder aangekondigd de Vlaamse lijst. Voormalig gedeputeerde Ludwig Vandenhove uit Sint-Truiden staat op twee en de populaire Turkse schepen Mustafa Aytar uit Houthalen-Helchteren krijgt de derde (strijd)plaats. Ook verrassend: De Voorzorg-topman Tony Coonen wordt lijstduwer en coming lady Loes Mispoulier uit Lommel krijgt de eerste opvolgersplaats.

“We gaan opnieuw voor drie Vlaams Parlementsleden en twee Kamerleden”, zegt Yzermans, die door het bestuur werd geloofd om zijn “open manier van werken”. Op 9 februari moet het provinciaal congres nog groen licht geven voor deze modellijsten. (yl/lc)

  • Zie onder andere 'BEDANKT!' van maandag 15 oktober 2019 op deze website.
  • foto: sp.a Limburg

Tags: