Laat u niet beetnemen!

Dat zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove naar aanleiding van het initiatief van het gemeentebestuur van Lanaken om financieel tussen te komen bij de aankoop van een zogeheten SelectaDNA* 50 Home Kit bij de Nederlandse firma SDNA Forensic Marking.

“Ik respecteer de autonomie  en de beslissing van elke gemeente en elke politiezone, maar ik ben niet voor deze aanpak”, zegt gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove. “Ik heb dit aanbod tijdens mijn periode als burgemeester ook diverse keren gekregen, maar ik ben er nooit op ingegaan.
Veiligheid, woninginbraken en diefstallen blijven voor mij op  de eerste plaats mensen- en politiewerk.
Politiemensen moeten daartoe over de juiste technische middelen beschikken, maar dit product reken ik daar niet bij.

Vermits er geen centrale overheidsdatabank is, waarin alle gegevens van eventueel met dit product betrapte dieven zijn opgenomen, is er geen vergelijking van gegevens mogelijk. En maar goed dat er zo geen centrale databank is.
De discussie van de afgelopen dagen om een nationale gegevensbank van vingerafdrukken of DNA-gegevens aan te leggen van alle Belgische volwassenen, bevestigt dat dit (hopelijk) nog niet voor morgen is.
Voor alle duidelijkheid: ik sta aan de kant van de tegenstanders.

Bovendien is er de kostprijs van deze aanpak.
Zie www.sdna.be/m-het-pakket.html.
Wie kan dit betalen? Zo wordt de aanpak van onveiligheid en criminaliteit nog ongelijker: wie kan betalen krijgt (betere) bescherming, wie niet kan betalen minder of geen.
Ik ben eerder voorstander van een algemeen systeem, waarbij alle gemeenten en politiediensten de bevolking sensibiliseren en effectief het aanbod doen om zoveel mogelijk, waardevolle voorwerpen te graveren en/of te fotograferen.”

Hieronder vindt u het artikel dat hierover in Het Belang van Limburg verscheen op woensdag 2 maart 2016 (p. 16).       


* DeoxyriboNucleic Acid  

Zie ook ‘Ik geloof niet in wondermiddelen’ van 12-06-2012 op deze website.