Illegale raveparty in Brustem: wie spreekt er nog over?

“Tijdens het verlengd 1 mei-weekend was de deelgemeente Brustem in Sint-Truiden niet uit het nieuws weg te slaan”, aldus gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“De reden: een illegale raveparty in Sint-Truiden met op het hoogtepunt 15 000 aanwezigen.

Enkele weken nadien werd er al niet meer over gepraat. Zo gaat dat tegenwoordig in onze te snelle maatschappij: wat vandaag actueel is dankzij vooral de sociale media is enkele dagen en zeker enkele weken later al vergeten.

Op woensdag 10 mei 2023 heeft er een politieraad van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken plaatsgevonden.
Hier werd een goede en gedetailleerder analyse gemaakt van het gebeuren door zowel de federale, als de lokale politie.
Ik heb toen als politieraadslid gezegd dat er bij zulke gebeurtenissen niet op de eerste plaats moet gewezen worden naar de lokale politiezone, maar naar de federale politie.

Ik blijf achter de politiehervorming staan, maar die veronderstelt wel dat de federale politie voldoende middelden en mensen krijgt, terwijl er nu precies de laatste jaren constant op bespaard is. Dat is ook de reden waarom ik een koele minnaar ben van de fusies van politiezones.
Moest de federale politie zijn deel van het werk doen dan moeten er geen fusies komen.
Nu moeten de lokale zones teveel activiteiten uitoefenen, die in feite door de federale politie zouden moeten gebeuren. (1)

Ik blijf het gebeuren in Brustem alleszins opvolgen en heb er een aantal parlementaire vragen over gesteld, én als Vlaams volksvertegenwoordiger, én als gemeenschapssenator.
In het Vlaams Parlement heb ik Vlaams minister Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) ondervraagd (2), als gemeenschapssenator federaal minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing Annelies Verlinden (cd&v) en federaal Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). (3)(4)
Het antwoord van Annelies Verlinden - verwijzen naar het debat in een commissie - vind ik beneden alle peil.
Het getuigt van een zeker misprijzen voor de normale parlementaire werking, waarbij volksvertegenwoordigers en senatoren vragen mogen stellen en de ministers geacht worden deze te beantwoorden.

Uit zulke gebeurtenis zouden de nodige conclusies moeten getrokken worden.
Ik hoop dat dat gebeurt.
Ik probeer dat alleszins te doen via mijn politiek werk in Brussel en in Sint-Truiden.

Hieronder vindt u de parlementaire vragen van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van federale ministers Annelies Verlinden en Ludivine Dedonder.