Hoorzitting over nieuwe pachtwet

“Na een tussenkomst en een vraag van mij in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van woensdag 7 juni 2023 ben ik erin geslaagd alsnog een hoorzitting af te dwingen rond het ontwerp van decreet inzake de aanpassing van de pachtwetgeving”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Er zijn wel al een tweetal hoorzittingen geweest, maar op dat ogenblik waren er nog geen ontwerpteksten. Nu is het ontwerpdecreet zo goed als definitief, want de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid had zelfs de bedoeling om dit gestemd te krijgen tijdens deze Commissie of ten laatste volgende week op woensdag 14 juni 2023.

Waarom vind ik dat er nog een hoorzitting moet komen met de belangrijkste organisaties op het terrein?
Vooreerst was er toegezegd dat het Vlaams Parlement ten volle zijn rol mocht spelen bij de totstandkoming van dit decreet. Maar wat blijkt? De N-VA-cd&v-Open Vld hebben zelf dat ontwerpdecreet opgesteld zonder enige betrokkenheid van de oppositie.
Dat versta ik niet onder een initiatief vanuit het parlement, ik heb daar vanuit mijn lange politieke en parlementaire ervaring een andere definitie over.
Ten tweede heeft de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid de laatste dagen zelf nog heel wat amendementen ingediend.
Dat getuigt van weinig respect voor het Vlaams Parlement en zeker niet van goed parlementair werk.
Ten derde gaat het over een fundamenteel decreet, zelfs historisch. Immers, er wordt al jaren gesproken over een aanpassing.
Dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat de belangrijkste betrokken groepen de kans krijgen om hun visie te geven op het ontwerp.
Afwachten wat de hoorzitting zal geven.

Het voorstel van decreet bevat de volgende krachtlijnen:
-een betere toegang tot grond voor actieve landbouwers;
-modernisering;
-meer transparantie en rechtszekerheid;
-landbouw en natuur in evenwicht met elkaar;
-een billijk evenwicht tussen de rechten van de pachter en verpachter.

Er zitten zeker een aantal goede elementen in het ontwerp. Maar gaat het ver genoeg in de richting van een ander landbouwbeleid wat Vlaanderen nochtans echt nodig heeft? Volgens VOORUIT niet.

Wordt vervolgd.”