Hoe zit het met de wolven?

“De Europese Commissie (EC) heeft aangegeven om eventueel de internationale status van de wolf te veranderen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.
De reden: de toegenomen populaties”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. 

Een nieuwe studie toont aan dat er de voorbije twintig jaar steeds meer wolven bijgekomen zijn en dat hun leefgebieden over een steeds grotere oppervlakte verspreid zijn.
In heel Europa leven momenteel meer dan 20 000 wolven, de roedels zijn over drieëntwintig lidstaten verspreid.

Deze situatie geeft aanleiding tot nieuwe, bijkomende maatregelen om het samenleven tussen mens en dier mogelijk te blijven maken.
Natuurbeschermers staan nog al eens diametraal tegenover de landbouw, andere beroepen, die het niet zo begrepen hebben op wolven en de jagers.

De beschermde status van de wolf is vastgesteld door het internationaal Verdrag van Bern op basis van beschikbare wetenschappelijke data in 1979.
De EC wil eventueel via de lidstaten verkrijgen dat het dier niet langer ‘strikt beschermd’, maar ‘enkel beschermd’ wordt.

Wat vindt Vlaanderen hiervan?
Zal Vlaanderen een initiatief nemen tijdens het Europese Unie (EU)-voorzitterschap de komende zes maanden?

Ik ondervroeg Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) tijdens de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie op dinsdag 9 januari 2024.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandehove en het antwoord van minister Zuhal Demir.(1)


___