Het is niet enkel de Academiezaal in Sint-Truiden

“Tijdens de gemeenteraad van maandag 27 november 2023 is de slechte staat van de Academiezaal ter sprake gekomen (1)”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Maar dat is niet de enige eigendom van de stad Sint-Truiden, die er slecht bijligt.

Onafhankelijk (voorlopig?) raadslid Carl Nijssens bracht het probleem aan. Maar ik heb dit reeds enkele jaren geleden aangekaart via de sociale media. (2)

De Academiezaal is niet de enige accommodatie, die niet goed onderhouden wordt en waar zelfs de meest noodzakelijke onderhoudswerken niet aan gebeuren.
VOORUIT-fractieleider Gert Stas heeft al enkele malen het cultureel centrum aangehaald, waar het regelmatig doorregent.
Collega-gemeenteraadslid Eddy El Herbouti heeft afgelopen maandag de toestand van de sporthal op Nieuw Sint-Truiden ter sprake gebracht, waar de sporters klagen dat ze het al een hele tijd zonder warm water moeten stellen.
Ik heb tijdens de gemeenteraad van september de problematiek van de watervoorziening in de Academie Haspengouw (AH) Beeld aangekaart.
Er is de atletiekpiste op de sportsite Nieuw Sint-Truiden. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Het is duidelijk: het huidige cd&v-N-VA-Open Vld-stadsbestuur doet niet wat elk normaal gezin doet: de eigen eigendom onderhouden.
De gebreken, hierboven aangehaald, zijn maar de belangrijkste, die ons als VOORUIT gemeld worden.
Wie weet hoeveel andere er nog zijn in andere stadsgebouwen?
Het is een beetje, zoals in 1995, toen wij als toenmalige Socialistische Partij (SP) opnieuw in de meerderheid in Sint-Truiden geraakte. Ook toen zijn we moeten beginnen met heel wat daken en goten en andere tekortkomingen aan gebouwen te herstellen. Ja, zo is dat: dat ziet de burger niet, het is veel zichtbaarder om te investeren in zaken, die de burger wel ziet.

Een stad moet een goede huismoeder/huisvader zijn: onderhouden en koesteren wat ze heeft en bezit, dan pas nieuwe projecten opzetten en doen.
Dat heeft de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid de afgelopen jaren nagelaten.

Kortom: de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen, welke dat ook wordt, zal daar onmiddellijk werk moeten van maken.
Dat is een prioriteit ondanks de noodzakelijke sanering van de gemeentefinanciën.”
___