Geologische fietsroute Voerstreek-Mergelland gelanceerd

Op donderdag 4 juli 2013 werd de geologische fietsroute Voerstreek-Mergelland officieel voorgesteld met een korte wandel- en fietstocht in Voeren.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove fietste mee en overhandigde de eerste 4 gidsen aan de auteurs Elza Vandenabeele, Magda Vantilt, Roland Dreesen en Sandi Mackowiak.

Eerder verschenen gidsen van de geologische fietsroutes Bokrijk, Herk & Mombeek, Halen en Tussen Kempen en Maas
De geologische fietsroute Voerstreek-Mergelland is de eerste, die over Nederlands en Waals grondgebied loopt.

Hieronder vindt u het voorwoord van Ludwig  Vandenhove en de perstekst.

Geologische fietsroute Voeren gelanceerd

De Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA)-werkgroep Geologie lanceert haar vijfde geologische fietsroute. In deze publicatie maak je kennis met de gevarieerde landschappen van Voeren en passeer je de grens naar het Nederland (Mergelland) en Wallonië (Land van Herve).

Er werden twee verschillende routes uitgestippeld die de bezoeker meenemen dwars door deze biodiversiteit heen. Tijdens deze routes wisselen fietsen en wandelen elkaar af. Het landschap dat de bezoekers passeren, is zo mooi dat ze met plezier aan de steile klims – per fiets of te voet – beginnen.
Gedeputeerde van milieu en natuur Ludwig Vandenhove: “Een enorme variatie stelt zich tentoon:  hellingen, beken, hoogstamboomgaarden, weiden, verdoken groeves,.. de bezoeker krijgt het allemaal te zien. Fietsers en wandelaars kunnen genieten van zowel de boven- als de ondergrondse natuur en kennismaken met wat de ijstijden hebben achtergelaten.

De hoge biodiversiteit waarvoor Voeren gekend is, is mee te danken aan de vele verschillende bodemsoorten. Verstoringen in de ondergrond creëerden nieuwe kansen voor de natuur en verhoogden lokaal de biodiversiteit.

Verschillende van de dagzomende gesteenten zijn belangrijke grondstoffen voor de lokale industrie geweest, andere leverden robuuste streekeigen bouwmaterialen aan die we regelmatig tegenkomen in tal van historische gebouwen. De ontginning hiervan zorgde voor talrijke ontsluitingen of geologische kijkvensters in het landschap.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
Ook kalktuf, stenen orgelpijpen, vuursteen en bijzondere holle wegen staan op het programma. Bovendien krijgen de bezoekers hier de getuigen van miljoenen jaren geologische geschiedenis te zien.

De samenstelling van deze publicatie gebeurde door vrijwilligers van de LIKONA-werkgroep Geologie de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Nederlands Limburg (IKL).
De LIKONA-werkgroep Geologie is één van de tiental vrijwilligerswerkgroepen van LIKONA die de diverse facetten van de biodiversiteit in Limburg bestuderen. Om deze werkgroepen, die het Provinciaal Natuurcentrum reeds meer dan  20 jaar coördineert, nog beter te ondersteunen, werd onlangs het LIVEC (het Limburgs Veldstudiecentrum) opgericht. Het LIVEC krijgt onderdak in de nieuwe gebouwen in Craenevenne 86 te Genk waarnaar het Provinciaal Natuurcentrum in september van dit jaar verhuist. 

De publicatie kan besteld worden bij het Provinciaal Natuurcentrum of via likona@limburg.be
De prijs (inclusief verzending) is 10 euro.

Zie onder andere Nieuwe fietsroute door Mergelland en Voeren, TVL-nieuws, 5 juli 2013; Geologische fietsroute voert door biodiversiteit Voerstreek, www.limburg-actueel.be, 5 juli 2013.

Zie ook Wandelen in Haspengouw: een absolute aanrader van 13 juni 2013 op deze website.

Tags: