Foei BLANCO en Joke!

“Iedereen heeft in een democratie het recht om zich verkiesbaar te stellen op een lijst”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar een financieel directeur van een gemeente, die lijsttrekker wordt bij de komende parlementsverkiezingen van de lijst BLANCO in Limburg, is erover voor mij.(1) 

Nu worden de blanco stemmen verdeeld over de andere partijen, maar BLANCO wil dat die apart gehouden worden en dat de zetel(s), die ze eventueel representeren(e)r(t)en door hun bezet kunnen worden.
Ze zouden zich dan onthouden, zij noemen dat zich neutraal opstellen.
Dat is het programma, sorry, enig programmapunt van BLANCO.
Voor mij is dat puur antipolitiek.

Een ambtenaar mag aan politiek doen, maar niet aan antipolitiek.
Dan moet zij/hij maar een andere job zoeken.
De overheid zijn lokale ambtenaren en verkozen politici samen en dat geldt zeker voor een gemeente.

Uit alle enquêtes blijkt dat de bevolking het hoogste vertrouwen heeft in het gemeentelijke bestuursniveau en dat dat beschouwd wordt als het meest democratische echelon.
Een financieel directeur is een essentiële functie binnen de lokale administratie, of zou dat moeten zijn, en speelt een belangrijke rol in de gemeente als objectieve schakel tussen de bevolking, de ambtenarij en de plaatselijke politiek.

Ik vind het dan ook niet kunnen dat Joke Mulders, financieel directeur van de gemeente Zutendaal, lijsttrekker wordt van de partij BLANCO in Limburg voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers op zondag 9 juni 2024.
Ze moet dan maar consequent zijn en ontslag nemen uit haar functie. Je kan niet met de democratie sollen, maar ondertussen toch goed betaald worden om er in te functioneren. Waar gaan we toch naartoe?
Voor mij strookt dit niet met de deontologie van een ambtenaar, die de bevolking moet dienen.

Wat gaan we nog allemaal krijgen? Absurder kan het niet meer worden.
Niet alleen hebben democratisch verkozen lokale politici steeds minder te zeggen in Vlaanderen, nu worden ze nog eens ronduit uitgelachen door een vooraanstaande lokale ambtenaar.
Wat zou viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten (Open Vld) hiervan vinden? Ik vind dat een maatschappelijk en politiek debat waard.
Een democratie kan veel toestaan of laten passeren, maar toch niet wat de bedoeling heeft die democratie te ontkennen, neen, te vernietigen.

Meer dan ooit moeten er inspanningen gedaan worden om onze democratie te redden en net niet van dit soort spielereien, die onze democratie ondermijnen.

Ik begrijp niet dat Groen-politici handtekeningen leveren om zulke lijst te laten opkomen. Van Vlaams Belang begrijp ik dat wel.

Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen de betrokken persoon, het gaat mij om een principiële kwestie.”
___