Erica

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove schreef een nieuwjaarboodschap voor de website van het tijdschrift Erica van de Werkgroep Limburgse Natuurgidsen.

U kan ze hieronder lezen.

‘Nieuwjaarsboodschap’ van de gedeputeerde aan de natuurgidsen

Beste natuurgidsen

Er is weer een jaar voorbij.
Voor mij was 2013 (begonnen op maandag 3 december 2012) mijn eerste jaar als Limburgs gedeputeerde voor natuur en milieu.

De diploma uitreiking op zaterdag 8 december 2012 was mijn eerste officieel ‘optreden’ in mijn nieuwe functie.
Inmiddels heb ik al een 2de achter de rug op zaterdag 7 december 2013 in het vernieuwde Provinciaal Natuurcentrum (PNC).
Nog maar eens een bewijs hoe snel het gaat.

Ik heb de Limburgse natuurgidsen inmiddels leren kennen als een groep echte vrienden.
Vooral op zaterdag 10 augustus 2013, naar aanleiding van de jaarlijkse barbecue in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek en de toekenning van het erelidmaatschap aan Sil Janssen, bleek dit nog maar eens.

Maar de Limburgse natuurgidsen zijn ook aanwezig op heel wat natuuractiviteiten en –initiatieven in Limburg: als vrijwilliger, als lid van een natuurvereniging, bij projecten als Milieuzorg Op School (MOS) of de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) of op een officiële activiteit van de provincie.

De interne staatshervorming betekent dat het provinciale niveau bepaalde bevoegdheden heeft moeten afstaan aan Vlaanderen, maar er tevens sommige bijkrijgt. Dit laatste gaat onder andere op voor de waterlopen (de provincie wordt ook bevoegd voor categorie 3 als de gemeenten dat wensen, tot nu toe was dat enkel het geval voor categorie 2), maar eveneens voor natuur. Zo zullen de Bosgroepen en de Regionale Landschappen vanaf 1 januari 2014 volledig onder provinciale verantwoordelijkheid vallen.
Dit moet ons toelaten het Limburgse natuurbeleid nog meer te stroomlijnen samen met alle partners op het terrein. Ik denk bijvoorbeeld aan allerlei projecten qua educatie en sensibilisering.

Als vereniging zijn jullie momenteel, sinds de verhuis van het PNC naar Craenevenne 68, als enige nog gehuisvest in het vroegere ‘Groene Huis’.
Als deputatie hebben wij nog niet beslist wat er met dit gebouw gaat gebeuren.
Eén van de mogelijkheden is dat we hier huisvesting bieden voor een aantal verenigingen, die aanverwante activiteiten hebben.
Persoonlijk draagt dit mijn voorkeur weg. Ik heb dit ook al gezegd tijdens de beleidsverklaring over milieu en natuur tijdens de provincieraadszittingen van november 2013.

Vanuit mijn lokale politieke ervaring weet ik dat een goed en goedkoop onderkomen voor organisaties heel belangrijk is.
In dat geval is het huisvestingsprobleem voor de Limburgse Natuurgidsen opgelost, in het andere geval zoeken we een oplossing.

Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2014 en ben overtuigd van een even goede samenwerking als in 2013.

Ludwig Vandenhove
gedeputeerde

 

Zie www.limburgsenatuurgidsen.be.

 

Zie ook Erica van 29-09-2013 op deze website.

Tags: