Engagementsverklaring tussen Limburgse natuurverenigingen en provincie Limburg ondertekend

Op donderdag 19 juni 2014 werd in het Limburgse provinciehuis een engagementsverklaring ondertekend door de Limburgse natuurverenigingen en gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove: “Mijn bedoeling is het Limburgse natuurbeleid meer te stroomlijnen door de talrijke vrijwilligers bij de verschillende natuurverenigingen (nog) beter te laten samenwerken met de diverse officiële instanties.
Vaak beseffen we niet welke de bijdrage van de natuurverenigingen en hun talrijke leden en vrijwilligers aan het groene imago van onze provincie is.
We kunnen Limburg maar GROEN en AANTREKKELIJK houden als we de vele vrijwilligers uit de milieu- en natuursector blijven appreciëren en waarderen.”

Hieronder vindt u het persbericht.

Engagementsverklaring
tussen Limburgs Landschap, Issis, Orchis, Natuurpunt, de Nationale Boomgaardenstichting en Provincie Limburg

Het provinciebestuur van Limburg en de terreinbeherende natuurverenigingen, zijnde Limburgs Landschap,  Werkgroep Isis, Orchis vzw, Natuurpunt, de Nationale Boomgaardenstichting  engageren zich om intensief samen te werken aan een geïntegreerde aanpak van de Limburgse doelstellingen op vlak van natuur en landschap.
Elke partner zal zijn eigen expertise inbrengen om deze doelstellingen te verwezenlijken.

Limburg is bekend om zijn “groene” imago. Niet onterecht. Meer dan veertig procent van de oppervlakte aan Vlaamse natuur ligt in Limburg. Meer dan negentig procent van de in Vlaanderen aanwezige dieren en planten, vind je ook in Limburg.
Meer nog: heel wat zeldzame en bedreigde plant- en diersoorten komen uitsluitend in Limburg voor.
Bovendien wordt er al heel wat jaren pionierswerk geleverd in de provincie door mensen met een hart voor natuur. Ondanks die inspanningen, staat de natuur in Limburg nog steeds onder druk. Hoog tijd dus om de krachten te bundelen.

Wat houdt deze engagementsverklaring in ?

• Steunen van de gemeenten en steden bij het plannen, coördineren en uitvoeren van acties voor het behoud van de Limburgse biodiversiteit

• Gezamenlijk opstellen en uitvoeren van educatieve projecten zodat er draagvlak voor natuur, bos en landschap gecreëerd wordt bij de burger

• Gezamenlijk investeren in de ambassadeurs voor de Limburgse natuur: de vrijwilligers. De natuurverenigingen hebben een trekkersrol op vlak van vrijwilligerswerk. Natuurverenigingen zijn per definitie vrijwilligersverenigingen.

• Gezamenlijk investeren in een betere kennis van de natuur: vrijwilligers motiveren voor het verzamelen en delen van natuurgegevens en deelnemen aan monitoring.

• Beleidsdoelstellingen zoveel mogelijk afstemmen opdat mensen en middelen maximaal ingezet kunnen worden om de Limburgse natuur te versterken

• In Limburg het netwerk van natuurkernen versterken. Hiervoor worden de gepaste instrumenten ingezet zoals natuurinrichting, landinrichting, oprichten van landschapsparken,

opmaken van natuurverbindingen, beheer en aanleg van kleine landschapselementen, het wegwerken van migratie knelpunten voor allerlei soorten en ondersteuning van de aankopen via de bestaande aanvullende subsidies en het lopende aankoopbeleid.

• Samenwerken rond het opstellen, uitvoeren en evalueren van soortbeschermingsplannen voor allerlei soorten

• Het multifunctioneel beheer van bossen bevorderen

• Gezamenlijk inzetten op (Europese) projecten

• Gezamenlijke acties gezamenlijk communiceren

De partners engageren zich om minimaal twee maal per jaar een structureel overleg te houden.

“Op donderdag 27 februari 2014 werd er reeds een engagementsverklaring ondertekend met de 3 Limburgse Regionale Landschappen, de 5 Limburgse Bosgroepen en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap.
Uiteindelijk is het mijn bedoeling om met alle partners in Limburg, die actief zijn op het vlak van natuur en milieu, tot een beleidsverklaring te komen waar we in Limburg naartoe willen.
In het najaar zal ik daartoe alle instanties en verenigingen samenbrengen op een soort denkdag met als uitgangspunt de ondertekende engagementsverklaringen.
Op dit moment wordt nog nagedacht over de juiste formule.
We kunnen Limburg maar GROEN en AANTREKKELIJK houden als we de vele vrijwilligers uit de milieu- en natuursector blijven appreciëren en waarderen.”, aldus bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove. 

 

Zie ook Gentlemen’s agreement voor Limburgse natuur! van 04-03-2014 op deze website.