Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!

Elke maand valt het stedelijk informatieblad bij de Truienaars in de bus.
Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove schrijft elke maand een voorwoord voor het informatieblad, dat u hier kan nalezen.

Opmerkingen zijn steeds welkom op info@sint-truiden.be.

 

Mocht u geen informatieblad ontvangen hebben, dan kan u dat steeds aanvragen via info@sint-truiden.be.

 

 

"Ik wens u en uw familie een zalig kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar!”

 

 

 

 

 

Voorwoord informatieblad december

 

 

Beste lezer

 

 

Het jaar 2009 is weer bijna voorbij.
Ik hoop dat het voor u en uw familie goed verlopen is en voor diegenen voor wie dit om de één of andere reden minder of niet het geval is, probeer de moed erin te houden.

 

 

Op zondag 22 november 2009, in het kader van de activiteiten rond de patroonheilige van onze stad, Sint-Trudo (23 november is de officiële feestdag), is op het Trudoplein een nieuw kunstwerk ingehuldigd. Het gaat meer bepaald om een bronzen replica van de abdijkerk zoals ze er oorspronkelijk zou uitgezien hebben.
De kunstenaar is Gerard Moonen en het monument is geschonken door serviceclub Kiwanis Haspengouw.
Ik wil hen hiervoor nogmaals hartelijk bedanken.

 

 

Het plaatsen van kunstwerken in de openbare ruimte was één van mijn beleidsopties toen ik op 1 januari 1995, inmiddels al bijna 15 jaar geleden, burgemeester werd van onze mooie stad.
Het was één van de domeinen, waar we een achterstand in te halen hadden ten aanzien van steden met dezelfde historische achtergrond en dezelfde grootte en belangrijkheid.
En vandaag mag ik blij en fier zeggen dat we deze achterstand ruim ingehaald hebben.

 

 

Het zou mij te ver leiden om hier in dit voorwoord een volledige opsomming te geven van alle kunstwerken van diverse aard, onder diverse vormen, van verscheidene kunstenaars, etc., die sedertdien het openbaar domein van Sint-Truiden mee ‘sieren’, maar het aantal schommelt tussen de 15 à 20.
Enkele voorbeelden zonder volledig te zijn: poëzie op de diverse kerkhoven en fruitpoëzie op domein ’t Speelhof, de ‘Bink’ aan het station, de ‘Rode Duivel’ op de rotonde in Brustem bij de ingang van het industrieterrein, de fruitfontein op de Grote Markt, het ‘Raadsvriendje’ rond het gegeven van carnaval in Schurhoven, de ‘Regenende wolk’ op de groene ruimte voor de Sint-Gangulfuskerk, ‘Naar ’t licht’ tegen de gevel van de Minderbroederskerk, het Cosmopolitan Chicken-project op het kerkveld van de abdij, diverse graffitiprojecten, ‘In de rij’ op de hoek van de Schepen Dejonghstraat en de Ridderstraat en ‘Caravan’ in het klein stadspark.

 

 

Wellicht zijn er heel wat van deze kunstwerken, die u niet kent en/of die u nog niet gezien hebt.
Wij besteden er regelmatig aandacht aan in de jaarlijkse toeristische gids en/of in dit maandelijks informatieblad, maar in feite verdienen al deze werken meer aandacht. Het is dan ook mijn bedoeling om hier een specifieke publicatie rond te maken.
Onze eigen inwoners zouden hier heel wat aan hebben, maar zeker ook de talrijke toeristen, die onze stad aandoen.

 

 

En voor het overige moeten we blijven streven naar nog meer kunst, permanent en/of tijdelijk, in de openbare ruimte, in het centrum, maar ook in buurten, deelgemeenten en wijken.

 

 

Veel leesgenot!

 

 

Ludwig Vandenhove 
uw burgemeester