Een dagje Plopsaland in De Panne

Zondag 4 juni 2023: nationaal VOORUIT-congres in Plopsaland De Panne, De Pannelaan 68.

Je moet iets overhebben voor de partij hebben ze mij altijd geleerd”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Ik probeer dat in mijn inmiddels al lange politieke loopbaan (nog) altijd te doen.

Op zaterdagavond 3 juni 2023 laat thuis gekomen na een namiddag en avond aan aanwezigheidspolitiek doen. En op zondagmorgen al om 6 uur 30 vertrokken in Sint-Truiden om via Hasselt naar De Panne te rijden, om en bij de 2,5 uur.
Voor alle duidelijkheid: voor het congres, want van Plopsa heb ik weinig gezien. En ik sta niet op de foto met de collega-parlementsleden in de attracties, want daarvoor was ik te laat, wel niet voor het congres.
Ik ben meegereden met Alain Yzermans, voorzitter VOORUIT Limburg en minister van State Willy Claes.
Willy blijft mijn grote voorbeeld: bijna 85 jaar en nog naar het nationaal congres gaan, ook al is het aan de andere kant van Vlaanderen.
Hij is kort tussengekomen rond de thema’s migratie en ontwikkelingssamenwerking.

Een goed inhoudelijk congres, een fantastische sfeer, een positief gevoel met de schitterende opiniepeilingen: wat moet een Socialist nog meer hebben. Ik probeer evenwel altijd met mijn voeten op de grond te blijven.
In mijn meer dan veertig jaar militant zijn, heb ik goede, minder goede en zelfs slechte tijden meegemaakt.
Politiek verloopt nu eenmaal in cycli, zeker in de huidig politiek onzekere tijden, waar de sociale media een overwegende rol spelen.
Het kan nu nog veel sneller gaan in de éne of andere richting dan pakweg 20 of zelfs 10 jaar geleden.

Maar momenteel loopt het schitterend voor VOORUIT. En daar kunnen veel analyses rond gemaakt worden, maar het heeft te maken met de figuur van Conner Rousseau, niet meer of niet minder.
Funda Oru (als voorzitter) en Conner Rousseau (als voorzitter) zijn met bijna 96% (her)verkozen.

Dat wordt precies de uitdaging voor de Europese en parlementsverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.
Er is maar één Conner Rousseau en die komt in één provincie en in één gemeente op.

Kortom, een positieve dag voor VOORUIT. Dat is ook de bijna unanieme versie in de diverse media. (1)(2)(3) Voor diegenen, die het congres gevolgd hebben, maar zeker eveneens voor de duizenden leden, die genoten hebben van de diverse attracties van Plopsaland De Panne.  

Nog één bedenking van ‘een oude linkse politieker’: wat moet de politiek - alle partijen- tegenwoordig allemaal niet doen om de leden tevreden te stellen en om het vooral interessant te maken voor de media.
Op bezoek gaan in een echt kapitalistisch bedrijf. Of wat is Studio 100 anders?
Congressen zijn tegenwoordig shows, ik heb het ooit anders meegemaakt.

Dan de terugrit naar huis in de hoop dat Koninklijke Racing Club (KRC) Genk kampioen zou spelen in de Belgische voetbalcompetitie. Uiteraard ben ik supporter van de Koninklijke Sint-Truidense Voetbal Vereniging (KSTVV), maar ik ben ook Limburger. En dan heb ik liever dat een Limburgse ploeg kampioen speelt.
Het heeft niet mogen zijn: de kampioenstitel is voor Royal Antwerp Football Club (RAFC).”

  • Foto’s: Annick Lambrecht en eigen foto’s. 

 

Tags: