Dierenasielen overvol tijdens de komende vakantieperiode?

“Ongetwijfeld”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Dat is altijd al het geval en nu zeker met het structurele tekort aan opvang in de dierenasielen gedurende het ganse jaar.

Voor de verlofperiode zou de Vlaamse regering, meer bepaald viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA), een echt zomerplan qua opvang moeten opstellen.
Het klopt dat er de laatste jaren belangrijke subsidies zijn toegekend aan de dierenasielen.
Er zou met die organisaties moeten bekeken worden hoe er tijdens verlofperiodes extra capaciteit zou kunnen voorzien worden. Ik heb het wel degelijk over asielen, niet over dierenpensions, want dat gaat over private bedrijven, die werken volgens een economisch model.

Maar er is ook het  probleem van het structurele tekort in de dierenasielen.
Ik heb de minister daar de laatste tijd al diverse malen op attent gemaakt, maar hij wil niet luisteren.
Akkoord, we moeten de bevolking blijven sensibiliseren om goed na te denken vooraleer ze een hond en welk type aanschaffen. Wij geloven daar als VOORUIT evenzeer in, maar dat volstaat niet.
Voor ons moeten er nog twee bijkomende maatregelen genomen worden: een verstrenging van het kennelbesluit inzake de opvoeding van honden eensdeels en de burgers verplichten een opleiding of minstens infosessies te volgen bij het aanschaffen van een hond. Maar de minister wil daar niet van weten.

Het zijn dus weer maar eens de mensen, die het probleem zijn, niet de dieren. 

Opvallend: ik heb enkele weken geleden ongeveer dezelfde vraag gesteld in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn. En nu komt die vraag terug in de plenaire vergadering.
Dat gebeurt regelmatig.
Wat zou de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement anders nog te doen hebben op de woensdagmiddag, ‘de hoogdag’ als de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) daar is voor opnames.”

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove. (1)