Cartoon: ‘Er is wel degelijk een toekomst voor de kerken!'

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft. Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Er is wel degelijk een toekomst voor de kerken!


De Vlaamse regering heeft op vrijdag 24 juni 2011 een beleidsnota goedgekeurd over de toekomst van de kerken nu er steeds minder kerkbezoekers zijn.

“De stad Sint-Truiden is hier al enkele jaren mee bezig en vormt dus ook op dit vlak een voorbeeld voor Vlaanderen.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove, tevens verantwoordelijk voor de kerkfabrieken.

“Sinds ik burgemeester van de stad Sint-Truiden ben in 1995 heb ik jaarlijks minimum één keer per jaar de kerkfabrieken rond de tafel gebracht om een aantal afspraken te maken. Dit heeft onder andere geresulteerd in een beheersing van de financiën van de kerkfabrieken, een globale aansluiting bij de Monumentenwacht Limburg vzw om de verschillende kerken in stand te houden, etc.”

Dit jaar hebben er al twee vergaderingen plaatsgevonden met de kerkfabrieken.
Enerzijds op maandag 7 februari 2011, waarbij een overzicht werd gegeven van voorbeelden uit Vlaanderen, maar ook uit Nederland, hoe kerken een andere bestemming hebben gekregen.
Zo heeft de kerkfabriek van Nieuw Sint-Truiden in 2011 afstand gedaan van het beheer van het kerkje van Guvelingen.
Het gebouw was al eigendom van de stad Sint-Truiden, maar nu kan deze locatie in de toekomst verhuurd worden voor bijvoorbeeld concerten, tentoonstellingen, recepties, etc.
Anderzijds op dinsdag 21 juni 2011, waarop de vzw Open Kerken een uiteenzetting heeft gegeven over de mogelijkheden om kerken meer open te stellen, het erfgoed van de kerken meer te benadrukken en om ze mee te kaderen in het plaatselijk buurt-, wijk- en gemeenschapsleven.
Dit alles kan gebeuren in samenwerking met heemkundige kringen en/of andere lokale verenigingen.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove/>: “De herbestemming van de kerken moet op een doordachte en serene manier worden aangepakt in overleg en met inspraak van het bisdom, de kerkfabrieken en de lokale bevolking. Bovendien is er niet één bepaalde oplossing: afhankelijk van de buurt en/of dorpsgemeenschap, kunnen er andere bestemmingen aan gegeven worden.

Onze aanpak bewijst dat wij in Sint-Truiden wel degelijk vooruit denken en op langetermijn plannen, ook op het vlak van de kerkfabrieken.”

Hierover is op 1 juli 2011 een artikel verschenen op LimburgActueel en op 6 juli 2011 in De Weekkrant.

Tags: