Boerenbond naar Raad van State: gevolgen voor het Vlaams stikstofakkoord?

“De Boerenbond (BB) is een procedure opgestart bij de Raad van State om het huidige stikstofakkoord van de Vlaamse regering te laten vernietigen ”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“In hoeverre zal dit de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid aanzetten - of dwingen - om het moeizaam compromis alsnog aan te passen?

De Vlaamse regering heeft aangekondigd nog een aantal versoepelingen te koppelen aan het huidige stikstofakkoord. Zo zou er nog onderzocht worden of landbouwbedrijven, die sluiten hun stikstofuitstoot kunnen doorgeven aan bedrijven in de buurt. En per landbouwdossier zou kunnen bekeken worden of er meer stikstofuitstoot mogelijk zou zijn dan de afgesproken grens. Bovendien zou een MlieuEffectenRapport (MER) onderzoeken of die versoepelingen haalbaar zijn.
Bij gebrek aan concrete acties om deze versoepelingen te onderzoeken of mogelijk te maken, trekt de BB nu naar de Raad van State.  

De BB lijkt bereid om de procedure bij de Raad van State stop te zetten.
Die procedure loopt achttien maanden en de BB hoopt dat de Vlaamse regering in tussentijd werk maakt van hun verzuchtingen.

Ik ondervroeg Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) over deze aangelegenheid in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams Parlement van dinsdag 20 juni 2023.
Wat is zijn reactie op deze stappen van de BB?
Welke verdere stappen zal de minister eventueel ondernemen in dit dossier?
Zal de procedure van de BB bij de Raad van State afgewend kunnen worden?

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Jo Brouns. (1)