Blikjes scannen voor statiegeld? Niet akkoord.

“Ik ben een voorstander van statiegeld, maar het terugkrijgen ervan moet voor iedereen op een eenvoudige manier kunnen gebeuren”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Een digitaal systeem, waarbij smartphones en thuisscanners moeten worden gebruikt, is veel te ingewikkeld, is niet gebruiksvriendelijk en het sluit bepaalde mensen en groepen uit. Dus niet toegankelijk voor alle burgers.

Ik sluit mij aan bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), een aantal burgemeesters en de consumentenorganisatie Test-Aankoop, die reageren tegen een digitaal systeem om het leeggoed terug te betalen aan de consumenten.

Vanaf 2025 zal er eindelijk een systeem van statiegeld ingevoerd worden in Vlaanderen.
Het is spijtig dat de Vlaamse regering van N-VA-cd&v-Open Vld zolang gewacht heeft met deze beslissing, onder andere in de strijd tegen zwerfvuil en de netheid van de openbare ruimte.
Blikjes en flesjes drank zullen duurder worden in de winkels, maar bij het inleveren ervan wordt dat geld terugbetaald.

Nu zijn er al een aantal proefprojecten om heel het systeem digitaal te laten verlopen.
De Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) zal deze evalueren. Maar niet iedereen heeft al een smartphone en/of is vertrouwd met de digitalisering.
In andere landen, zoals Duitsland en Nederland, is gekozen voor het klassieke systeem: plastic flessen en blikken worden in de winkel ingegeven in een automaat en de klant ontvangt een tegoedbon.
Tot nu toe heeft geen enkel land het digitaal statiegeld ingevoerd.

Bij een digitale methode worden alle drankverpakkingen voorzien van een unieke code, die bij verkoop geactiveerd wordt.
De consument moet én de QR-code van de verpakking, én de QR-code van de blauwe zak thuis, waarin de flessen en blikken zitten, scannen.
Via de dubbele scan met de smartphone komt het statiegeld op de bankrekening.
Veel te ingewikkeld. Bovendien zijn er nog altijd personen en gezinnen, die geen internet, smartphone en/of zelfs geen bankrekening hebben.

Met het digitaal statiegeld wordt de last verschoven van de supermarkten naar de lokale overheden
De gemeenten worden belast met het plaatsen van nieuwe extra openbare vuilniszakken, waarvan de inzameling moet georganiseerd worden. En zij zullen ingezet worden voor de distributie en het beheer van ‘thuisscanners’, die niet (goed) overweg kunnen met smartphones en/of apps.

Om dan nog niet te spreken over de privacy van de consument.
Wat zullen wie weet welke private firma’s weer gaan aanvangen met alle data, die ze verzamelen via dat systeem? 

Voor mij is de algemene lijn duidelijk: met alle maatregelen qua digitalisering, waar een overheid aan te pas komt, moeten er uitzonderingen voorzien blijven voor die personen en/of groepen, die nog niet mee zijn.
Tot de laatste Vlaming bij manier van spreken geen digibeet meer is, moet daar rekening mee houden. 
De bevolking moet blijven kunnen kiezen hoe ze dienstverlening wil afgehandeld zien. 

Statiegeld moet er snel komen, maar niet via een digitaal opvolgsysteem.”
___