Bijen zijn belangrijk voor de fruitteelt

Dat zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove naar aanleiding van de officiële start van het Interreg-project (met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)) ‘Meer natuur voor pittig fruit’.

Het project van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLH) werd officieel voorgesteld in Wellen (plantage achter Hamelstraat 14).

Dat geldt zowel voor honingbijen, als voor wilde bijen”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Gelukkig zijn de tijden veranderd bij de fruittelers.
Ik herinner mij  de periode nog, pakweg 20 jaar geleden, dat de overgrote meerderheid van de fruittelers hier veel minder of zelfs niet over te spreken was.
Het was de periode dat er in de sector nog een totaal andere cultuur heerste en dat het toegelaten was om nog met veel meer producten te sproeien.

Natuurlijk moeten we van dit soort projecten doen, maar de problematiek van de pesticiden en het overleven van de bestuivers moet internationaal en Europees aangepakt worden.
Dit blijkt nog maar eens uit de recente analyse van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), het expertenpanel voor biodiversiteit van de Verenigde Naties. (1)
Als de Europese Unie dan een pesticide, zoals RoundUp, verder wil toelaten, is het (bijna) dweilen met de kraan open.” (2)

Het project loopt in samenwerking met de volgende partners: de gemeente Wellen, Interreg V Vlaanderen-Nederland, de provincie Limburg en de vzw RLH.

Hieronder vindt u het persbericht.



(1) Bestuivers sterven uit en dat is een ramp. De Morgen, 01-03-2016, p. 6.
(2) Schadelijk of niet? Europa bekvecht over pesticide RoundUp. Het Belang van Limburg, 01-03-2016, p. 13.

Zie onder andere Zeshonderd 'hotels' moeten bijen naar het fruit lokken. Het Belang van Limburg, 07-03-2016, p. 26.

Zie ook Bijen tussen de mensen! van 23-07-2015, Limburg wild van bijen van 04-02-2015 en Beleid rond bijen provinciaal coördineren! van 27-07-2014 op deze website.