Behoort Vlaanderen niet tot de Europese Unie (EU)?

“Je zou het zeggen wanneer je merkt dat Vlaanderen niet wil bijdraaien om een coherent Belgisch klimaatplan in te dienen bij de EU”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. (1)

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) moet eindelijk haar werk doen als Vlaams klimaatminister.
Vlaanderen blijft onder de Europese lat. De andere gewesten Brussel en Wallonië doen wel wat ze moeten doen.

De EU vraagt dat er tegen 2030 47% minder CO2-uitstoot zou zijn ten opzichte van 1995, Vlaanderen stelt 40% voorop. Er zijn dus bijkomende maatregelen nodig.
Alternatief is dat er boetes moeten betaald worden aan de EU of dat er emissierechten aangekocht moeten worden om het tekort te compenseren. Maar ook dat weigert Vlaanderen.

De klimaatproblematiek is te belangrijk om er een communautair spel rond te spelen. Dat is nochtans wat de N-VA en Zuhal Demir blijven doen.

Op de vooravond van het EU-voorzitterschap voor België vanaf maandag 1 januari 2024 slaat ons land hierdoor een belabberd figuur.
Is dat misschien de bedoeling van de N-VA en de klimaatminister? Bovendien betekent geen globaal en toereikend plan dat de drie gewesten heel wat Europese subsidies zullen verliezen.

Het is des te erger dat heel dit politieke spel zich afspeelt tegen de achtergrond van nieuwe internationale cijfers omtrent de opwarming van de aarde. (2) Maar blijkbaar ligt Vlaams minister Zuhal Demir daar niet wakker van.

Ik hoop dat het komende Overlegcomité tussen de verschillende regeringen eindelijk de nodige knopen kan doorhakken.
Is er nu echt geen samenwerkingsfederalisme mogelijk over zoiets fundamenteels?

___

(1)”Klimaatdoelen niet gehaald? Dan ook geen miljarden euro’s Europees geld”, Het Belang van Limburg, zaterdag 4 en zondag 5 november 2023, pagina 7.

(2)Liliana Casagrande, ‘België staat voor schut’, DE KERN, Het Belang van Limburg, zaterdag 4 en zondag 5 november 2023, pagina 2.

(3)’Opwarming beperken wordt nog moeilijker dan gedacht’, ‘De Standaard’, dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november 2023, pagina 13.

Zie onder andere ook ‘De KLIMAATZAAK’ van woensdag 25 oktober 2023 op deze website.  

Foto: eigen foto.