Automatische Nummer Plaatherkenning (ANPR)-cameraschild federale politie niet waterdicht

“Na de terreuraanslagen van dinsdag 22 maart 2016 besliste de federale regering - terecht - om alle ANPR-data van heel het land te bundelen in een centraal systeem, het zogeheten ANPR-Managed Services (AMS).
Sinds 2020 moesten in principe alle gegevens overgedragen worden op dat systeem. Maar er zijn nog steeds heel wat tekortkomingen”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove.

“Met één centrale server zouden alle politiezones toegang kunnen hebben tot de gegevens van alle ANPR-camera’s. Maar er is te weinig federaal budget, waardoor het AMS voortdurend kampt met capaciteitsproblemen.
Veel ANPR-camera’s kunnen er niet op aangesloten worden. Het gevolg is dat heel wat politiezones hiervan het slachtoffer zijn.

Het is in dit dossier zoals met een aantal andere fenomenen: de federale politie heeft te weinig geld en de lokale politiezones, lees de gemeenten, moeten bijspringen.

Sommige politiezones hebben zelf geïnvesteerd in lokale managementsystemen, maar die hebben een aantal nadelen.

Ik stelde als gemeenschapssenator een schriftelijke vraag aan Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing Annelies Verlinden (cd&v).”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Annelies Verlinden.
 

___

Tags: