Afschaffen opkomstplicht: een cruciale fout

In Het Belang van Limburg van woensdag 14 juni 2023 herhaalt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove zijn stelling: “Het was een cruciale fout om de opkomstplicht voor lokale verkiezingen af te schaffen”.(1)

“Op dinsdag 13 juni 2023 vond er in de Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering een hoorzitting plaats met heel wat experts uit de Vlaamse administratie en vertegenwoordigers van belangenorganisaties”, zegt Ludwig Vandenhove.
Deze hoorzitting kwam er op basis van de resolutie, die ik samen met een aantal VOORUIT collega-Vlaamse parlementsleden heb ingediend om specifieke maatregelen te nemen om senioren zoveel mogelijk te faciliteren om te gaan stemmen nu de opkomstplicht is afgeschaft.
Afwachten of de Vlaamse regering initiatieven gaat nemen op basis van deze hoorzitting, maar ik vrees ervoor.

De afschaffing van de opkomstplicht voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen is een slechte zaak voor onze democratie. Inmiddels beseffen meer en meer collega’s binnen N-VA, cd&v en Open Vld dat ook, ondanks het feit dat ze het goedgekeurd hebben in het Vlaams Parlement.

Toch een rare situatie: de opkomstplicht wordt afgeschaft en nu moeten we zoeken naar mogelijkheden om burgers te overtuigen om alsnog naar de stembus te gaan. Nog meer, er mensen en middelen in investeren.
Waarom is de opkomstplicht gewoon niet behouden?

Ik heb de hoorzitting niet volledig kunnen volgen, omdat ik verwacht werd in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie voor de bespreking van het ontwerp van kaderdecreet over de handhaving van Vlaamse regelgeving.”   

  • Foto: collage op basis van artikel in Het Belang van Limburg van woensdag 14 juni 2023.