“Caring Museum”

“Psychisch, maar evenzeer fysiek en sociaal welbevinden, zijn niet enkel een kwestie van dokters in diverse disciplines. Of beter, niet enkel de zaak van die medici”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove.

Kan een bezoek aan een museum een positief effect hebben op onze gezondheid en welzijn? Ja, dat blijkt uit heel wat analyses en studies.

Samen met een aantal collega-senatoren van andere democratische partijen heb ik een resolutie “betreffende een aanvullende culturele en niet-medicamenteuze benadering in het zorgaanbod op het gebied van geestelijke gezondheid, in het bijzonder het “Caring Museum” in de Senaat ingediend.

In de loop der jaren is de omgeving in de meest brede betekenis van het woord steeds van groter belang geworden bij de aanpak van gezondheids- of welzijnsproblemen.
Diverse, al dan niet internationale studies, hebben dat uitgewezen. Een goede zaak voor de betrokkenen zelf, maar in België ook financieel voor de ziekteverzekering en de sociale zekerheid.

Dit heeft eveneens positieve gevolgen voor personen, die langdurig ziek zijn en opnieuw de stap naar de arbeidsmarkt - herintegratie - willen zetten. En zo bijdragen tot een hogere werkzaamheidsgraad, belangrijk voor de overheidsfinanciën.

Al deze redenen, en er zijn er nog, waarom wij als VOORUIT deze resolutie mee ingediend hebben.

Wij roepen de federale regering en de deelstaten via de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, op om, samen met alle betrokkenen actoren, ter zake een geïntegreerd en coherent beleid uit te stippelen.

In deze resolutie gaat het over cultuur en musea, maar voor ons als VOORUIT mag hier evenzeer natuur, milieu en klimaat aan toegevoegd worden. Denken we onder andere maar aan de positieve effecten, die bewegen in een groene omgeving dichtbij huis gehad hebben in de corona-periode.
Als Limburgs gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur ben ik daar zeer actief mee bezig geweest.

Uiteraard vereist dit een globaal debat over alle beleidsniveaus heen. En geen enge benadering, zoals dit nu vaak in Vlaanderen gebeurt: investeren in preventie betekent uitgaven voor de Vlaamse gemeenschap en besparen voor de federale overheid op gezondheidszorg. Ik weet niet of dit ook zo is in andere gemeenschappen.

We zoeken altijd naar thema’s voor echte gedachtenwisselingen in de Senaat tussen de gemeenschappen en de gewesten. Wel dat zou een goed voorbeeld zijn.
Is de gezondheid en het welbevinden van alle Belgen niet even belangrijk?” 

De resolutie werd goedgekeurd door de Senaat.

Hier vindt u de link naar de volledige resolutie.
___

  • Zie onder andere ook ‘Limburg 3.0 - Groen Gezond Gelinkt’ van donderdag 9 november 2017 op deze website.
     
  • Foto: collage van foto's van het Museum Aan de Stroom (MAS) en Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (SMAK) op basis van commons.wikimedia.org.

Tags: