‘Science Meets Parliament’

Op woensdag 21 juni 2023 volgde professor doctor Marie Decock (publiekrecht) een dag Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove in het Vlaams Parlement.
Zij behoort tot de faculteit rechten en de onderzoeksgroep Centrum voor Overheid en Recht (CORe) van de Universiteit Hasselt (UHasselt).

“Dat gebeurde in het kader van ‘Science Meets Parliament’,  een programma van ‘De Jonge Academie’”, aldus Ludwig Vandenhove.

“Wat is ‘De Jonge Academie’?
Het gaat om een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid.
Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid, specifiek vanuit het perspectief van jonge academicus en kunstenaar.
‘De Jonge Academie’ maakt deel uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen & Kunsten. (1)

Ik denk dat het goed is dat ook jonge academici de kans krijgen om concreet kennis te maken met de politiek op het terrein.
Wat is er praktischer dan een werkdag van een  volksvertegenwoordiger te volgen
?

’s Morgens heeft Marie de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid gevolgd, waar de besprekingen rond de nieuwe pachtwet verder gingen.
Tijdens de middag hebben we de kans gehad - op het dakterras van het Vlaams Parlement - om wederzijdse ervaringen uit te wisselen, zij vanuit het academisch milieu, ik vanuit de politiek.
’s Middags heeft ze van op de publiekstribune de plenaire vergadering gevolgd, zowel de actuele vragen, als de behandelde ontwerpen van decreet en de werkingsbegrotingen van het Vlaams Parlement (Vlaams Parlement, Vlaamse Ombudsdienst, het Kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Vredesinstituut).

Het was een prettige ervaring.
Er volgt nu nog een tegenbezoek, waarbij ik een dag aan de Universiteit Hasselt (UHasselt) activiteiten zal volgen.
Het zullen een aantal collega’s zijn van Marie, die mij dan zullen ontvangen. Zij vertrekt immers eind juli 2023 voor een jaar naar de Verenigde Staten.

Mijn conclusie: een goed initiatief van ‘De Jonge Academie’.
Er kunnen niet genoeg inspanningen gedaan worden om zoveel mogelijk beleidsdomeinen dicht(er) bij de politiek te brengen.”