‘In de Ban van de Bever’
Op vrijdag 5 juli 2013 is de tentoonstelling ‘In de Ban van de Bever’ geopend in het Maascentrum ‘De Wissen’, Maaspark in Stokkem (Dilsen-Stokkem).
Gedeputeerde voor Natuur Ludwig Vandenhove was een van de sprekers.
“Ja, de bever is terug in de Maasvallei.
Deze tentoonstelling biedt de mogelijkheid om kennis te maken met het leven en het werk van de bever.”, zei Ludwig Vandenhove.
“Ik ben verbaasd over de omvang van zulke bever, ik dacht dat zij/hij kleiner was.”
Na de officiële opening bleef Ludwig Vandenhove nog gezellig ‘terrassen’ met zicht op de Maas met onder andere ere-gedeputeerde Sylvain Sleypen, gemeenteraadslid en kabinetsmedewerker Ingrid Erlingen en provincieraadslid Mieke Mulders.
Hieronder vindt u de perstekst.
Opening tentoonstelling IN DE BAN VAN DE BEVER
De bever is terug in de Maasvallei.
In De Wissen loopt tot einde september een “bevertentoonstelling”, dankzij de medewerking van de provincie Limburg en Kristijn Swinnen van de Universiteit Antwerpen, departement biologie.
Gedeputeerde Ludwig voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove is een voorvechter van biodiversiteit en bijgevolg zeer tevreden met de terugkeer, symbolisch én fysiek, van de bever in de Maasvallei. “Wat slecht is voor de biodiversiteit, is immers slecht voor de mens. Een rijke biodiversiteit zorgt voor een goede leefomgeving, drinkbaar water en een aangename woon- en werkomgeving. Een grote biodiversiteit is noodzakelijk voor onze economie en kan zelfs de klimaatsopwarming temperen.”
Met deze tentoonstelling knoopt het Maascentrum De Wissen aan bij de traditie om jaarlijks een tijdelijke tentoonstelling aan te bieden, afwisselend rond het thema natuureducatie en rond volkskunde.
De Wissen is geëvolueerd van een Maasmuseum naar een Maascentrum waarbij het accent verschoven is van binnen- naar buitenbeleving of van een vlechtmuseum met Maaseducatieve programma’s naar een multifunctioneel servicepunt:
- een fietsservicepunt met fietsverhuur
- een toeristisch infokantoor
- een verhuurpunt voor fluisterboten en kampeervlotten
- een vertrekpunt voor wandelingen in de Maasvallei. De nabestemming van de grindgebieden in Negenoord-Kerkeweerd en Bichterweerd tot natuurgebied zal voor het wandelen en andere zachte recreatievormen een belangrijke hefboom betekenen
- een horeca-servicepunt met logies en vergaderfaciliteiten
In het kader van de samenwerkingsovereenkomst die De Wissen heeft met het Provinciaal Natuurcentrum, sluit deze tentoonstelling meteen aan bij de ontwikkelingen in het buitengebied.
Gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove opent de tentoonstelling: “Deze tentoonstelling toont aan dat een volgehouden inspanning om de natuur alle kansen te geven, ook resultaten oplevert. Je leert hier dat de bever in onze Maasvallei terugkeerde. Het is trouwens een graag geziene gast. De bever heeft immers een grote invloed op het ecosysteem: hij verlegt waterstromen en beïnvloedt zo de planten en dieren in een gebied. Hij brengt variatie aan in het landschap en vergroot zo de biodiversiteit. Zo vergroot de bever bijvoorbeeld de open oeverzone waar dan weer vleermuizen van profiteren.”
De tentoonstellingsperiode is blijkbaar goed gekozen nu de bever regelmatig de media haalt. De bever stal de show aan de Dijle in Leuven en hij wakkert ook de gevoeligheden aan tussen landbouw- en groenbeleid als de beverburcht overstromingen veroorzaakt.
De informatie die we hier aanbieden kan dus al wandelend en observerend beleefd worden in deze natuurontwikkelingsgebieden.
Op de traditionele Limburgse Koepel van Natuurvereniginen (LIKONA)-contactdag van het Provinciaal Natuurcentrum in januari laatstleden was onderzoeker Kristijn Swinnen gastspreker over het beverfenomeen. De Wissen heeft hem geëngageerd om zijn onderzoeksmateriaal aan de Maas samen te vatten in een 12-tal posters met thema’s waarbij vragen worden behandeld zoals ‘Wat is nu het verschil tussen een bever, beverrat of muskusrat? Hoe maakt deze ecosysteemingenieur de beverdammen? Hoe kan ik een bever te zien krijgen?’
Gedeputeerde Ludwig Vandenhove voegt nog toe dat deze tentoonstelling tevens het resultaat is van een interlimburgse samenwerking.
“De vereniging voor natuur- en milieu-educatie IVN-Stein presenteerde deze reizende expositie in het najaar 2012 die oorspronkelijk vorm kreeg in het museum Twintighoeven in Dordrecht aan de Biesbosch waar de bever in 1988 werd uitgezet.”
De tentoonstelling is gratis te bezoeken tussen 6 juli en 30 september 13. De informatie die aangeboden wordt, kan in het buitengebied wandelend en observerend beleefd worden.
“Elke derde zondag van juli, augustus en september zijn er geleide beverwandelingen, telkens om 14 uur met start aan De Wissen. Op elke laatste donderdag van juli, augustus en september om 19.30 uur vindt er een avondwandeling plaats.”, aldus Ludwig Vandenhove.
Zie onder andere interview Radio 2 op 5 juli 2013 en Bevers heroveren Limburg na jaren afwezigheid, Het Laatste Nieuws, 6 juli 2013, p.44.
Zie ook Bijen zijn belangrijk van 26 april 2013 en Week van de biodiversiteit succes van 31 mei 2013 op deze website.